Előfizetői tartalom

Finomított sikersztori - új versenytársat kapott a MOL

Portfolio
Az elmúlt másfél évben az olajiparban a korábban viszonylag alacsony profitabilitással bíró finomítói tevékenység egyre nagyobb fókuszt kapott, s a szakértők megítélése szerint a folyamat az elkövetkező időszakban sem fog megfordulni. A MOL-nak és regionális versenytársainak tavalyi rekord méretű profitjában nagy szerepet kapott ezen tényező, melyhez hozzájárult a relatíve olcsó orosz olaj felhasználása is. Néhány héttel ezelőtt került sor egy szintén erőteljes finomítói fókusszal rendelkező finn olajcég, a Neste Oil IPO-jára. Megítélésünk szerint a befektetői döntésekben a MOL-OMV-PKN trió árazása mellett a szektorra fókuszáló invesztorok döntésében a finn alternatíva is szerepet fog játszani a jövőben. A jelentősebbnek vélt hosszú távú profit dinamika miatt már prémiummal forognak a finn olajcég részvényei.

Fókuszban a finomítás. Húszszorosan túljegyezték az áprilisi IPO során a finn Neste Oil részvényeit, melynek 15%-ától vált meg a társaság egyik fő tulajdonosa. A Neste Oil Észak-Európa vezető olajcége, melynek tevékenysége elsősorban az olajfinomításra, valamint az olajtermékek értékesítésére irányul. A cég tevékenységét az alábbi 4 divízióra osztja: - finomítás;...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés