Előfizetői tartalom

Munkába járás távolsági tömegközlekedés helyett, saját gépjárművel (PWC)

Portfolio
Nem kis problémát okozott a munkáltatóknak az Szja törvény 2005. januári szigorítása, miszerint ha valaki saját gépjárművel jár munkába, nem számolhatja el a bérlet árát, csupán a jogszabály szerinti 3 forintot kilométerenként. A korábbi években számos munkáltató akkor is megtérítette a bérlet árát, ha a dolgozó gépkocsival járt munkába. Tette ezt azért, mert nincs tömegközlekedés, vagy ugyan van, de a távolsági közlekedés igénybevétele túlzott időráfordítást okozott. Sok esetben a dolgozó olyan munkarendben dolgozott, ami indokolta a rugalmas munkába járást, vagy esetenként a kényelmesebb munkába járás érdekében a dolgozók többen összeálltak és a bérletek árából finanszírozták a gépjármű üzemeltetési költségeit.

2005. január 1-től az Szja törvény megszüntette ezt a lehetőséget azáltal, hogy csak az igazoltan megvásárolt bérlet árát téríthette meg a munkáltató adómentesen. Ennek indoka az volt, hogy néhányan visszaéltek ezzel a lehetőséggel, és akkor is igényelték a bérlet árát, ha nem az állandó lakóhelyükről jártak munkába minden nap, vagy a például a balatoni nyaralót...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés