Előfizetői tartalom

MOL és az égig érő fa

Portfolio
A fák nem nőnek az égig. Elvileg. A gyakorlatban rekord szintre emelkedő EBITDA mellett 10.7%-kal a várakozásokat meghaladó üzemi eredményről (91.6 mrd Ft, +48%) és 8.1%-kal a konszenzus feletti nettó profitról (71 mrd Ft, +37%) számolt be a MOL. A fa további növekedését illetően a társaság változatlanul magas olajárra és finomítói marginokra számít (kereslet-kínálati tényezők drasztikus változása nem várható). A 2005-re vonatkozó EPS várakozás 38%-a teljesült az első negyedévben, konzervatív megközelítésben is a profit várakozások enyhe emelkedésére lehet számítani a gyorsjelentés hatásaként. A külföldiek tulajdonaránya az utolsó három hónapban tovább nőtt. 7 éves mélypontra esett az eladósodottság. A rendkívül jó teljesítmény mellett szükségesnek tartjuk kiemelni, hogy az eredményszerkezet módosult; az előző három negyedévhez képest a feldolgozás-kereskedelem súlya számottevően mérséklődött, azaz a finomítói sikerek mellett a vegyipari szegmens és a gázüzletág teljesítménye dinamikusan javult. A teljesség kedvéért szükségesnek tartunk kiemelni két negatív tényezőt is: 1., a magyar és a szlovák termékértékesítési volumen érzékelhetően (2-7%) csökkent (ezzel párhuzamosan azért a termékszerkezet szerencsére pozitív elmozdulást mutat) 2., gázüzletág teljesítménynövekedésében szerepet játszott a tárolói párnagáz számviteli elszámolásának megváltozása (sajnálatosan ennek pontos mértéke nem derül ki a jelentésből) (3., feldolgozás-kereskedelem tiszta, újrabeszerzési árakat figyelembe vevő profit növekedése 26% szemben a kimutatásokban szereplő 59%-kal. Számukra egyelőre kérdéses, hogy ezen jelentős különbség milyen mértékben fog hatni az elemzői értékelésekre)

A növekedési történet folytatódik. A negyedév rekordja az EBITDA-hoz kapcsolódik. A társaság történetében egy negyedév alatt még soha nem sikerült 118 mrd Ft EBITDA-t megtermelni. Csupán egy kis történelmi kitekintés kedvéért; ezen összeg több mint kétszerese a 2001-es értéknek (gázárszabályozás).A negyedév látványos elmozdulása az eredményszerkezeten belül a feldolgozás-kereskedelem...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés