Előfizetői tartalom

Helyi iparűzési adó az EU szabályok tükrében (PWC)

Portfolio
2003-ban az olaszországi Banca Popolare di Cremona az Olasz Bíróság előtt megtámadta az olasz regionális adót ("IRAP"), melynek következtében az ügy az Európai Bírosághoz került. Az Európai Bíróság főtanácsnoka nemrégiben tette közzé álláspontját, mely szerint az IRAP ellentétes a 6. Áfa Direktíva 33 (1) cikkelyében foglalt azon rendelkezésével, miszerint a tagállamok az áfán kívül nem vezethetnek be, vagy tarthatnak fent forgalmi adó típusú adókat, díjakat. A főtanácsnok álláspontját azzal támasztja alá, hogy az IRAP az általános forgalmi adó legfontosabb jellemzőivel bír: (1) általánosságban alkalmazott kereskedelmi tranzakciók során, (2) hozzáadott értéken alapul, (3) a termelési és értékesítési folyamat minden fázisában megjelenik, illetve (4) a termék vagy szolgáltatás egy meghatározott arányában kerül felszámításra.

Tekintettel arra, hogy az európai bírósági döntések az esetek többségében megegyeznek a főtanácsnok által javasoltakkal, a vélemény alapján a magyarországi helyi iparűzési adó EUkonformitásával kapcsolatban is joggal merülhetnek fel kételyek. Az olaszországi IRAP és a magyar helyi iparűzési adó funkciója és számítása ugyanis hasonlóságokat mutat. Megjegyezzük ugyanakkor...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés