Előfizetői tartalom

MOL közgyűlés: negyedelik a részvényt, 25%-os tőkeemelési lehetőség (5.)

Portfolio
A MOL Igazgatóság 2005. április 27-én 10 órára hívta össze a társaság évi rendes közgyűlését. A már korábban nyilvánosságra került közgyűlési meghívóban körvonalazódott a részvényesi fórum három legizgalmasabb eleme: -részvény felaprózás, -tőkeemelési jogosultság megváltoztatása az igazgatóságnak és -a vezetői részvény ösztönző program módosítása. A ma megjelentetett igazgatósági előterjesztés több nyitott kérdést tisztáz; az irányító testület a részvények negyedelését javasolja a közgyűlésnek. A részvény felaprózása technikai kérdés, elsősorban a likviditás javítását szolgálja. A tőkeemelést illetően kiderült, hogy az igazgatóság a fél éven belül lejáró tőkeemelési jogát kívánja meghosszabbítani és kiterjeszteni. Az igazgatóság a jelenlegi felhatalmazás alapján 2005. októberéig (a 2002-es tőkeemelést követően) 13%-os emelési jogosultsággal bír saját hatáskörben. A legutóbbi tőkeemelésre a Slovnaft többségi részesedés megszerzésekor került sor. Az igazgatóságnak a tőkeemelési jogra a rugalmas akvizíciós képesség miatt van szüksége; bár ez elvileg egy tőkehígulási fenyegetettséget jelent, a menedzsment korábban már bizonyította, hogy ezen jogosítvánnyal csak indokolt esetben él. A vezetői ösztönző program módosítása technikai jellegű, a változtatások a vezetőséghez időközben csatlakozott személyek arányos részvételi lehetőségét kívánják megteremteni.

Osztalék, saját részvény vétel, vezetői opciók. Az igazgatóság indoklása az osztalék mértékére vonatkozóan "A korábbi évek befektetéseinek, hatékonyság javító programjainak köszönhetően a MOL Csoport rekordszintű IFRS szerinti nettó nyereséget realizált. Ez a nyereségszint lehetővé teszi az osztalékfizetés jelentős növelését. Ugyanakkor a növekedés továbbra...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés