Előfizetői tartalom

Hogyan látja az olajipart a világ legnagyobb szereplője - olajárról, marginokról, akvizíciókról

Portfolio
Lee Raymond, a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett olajcégének, az Exxon Mobilnak a vezérigazgatója úgy vélekedik, hogy az iparág konszolidációs nyomás alatt áll, ugyanakkor a jelenlegi olajár környezetben az akvizíciók meglehetősen kockázatosak. Az iparág szereplői jelentős profitot termeltek az elmúlt két évben az olajár rekord szintre emelkedésével, mely természetesen lecsapódik a cégek készpénz állományában. A befektetők megtérülés elvárai miatt két út létezik; a készpénz felhasználása értékteremtő akvizícióra, vagy részvények visszavásárlásával a pénz visszajuttatása a tulajdonosokhoz.

Lee Raymond nem hisz abban, hogy piaci fundamentumok alátámasztanák a jelenlegi 55 USD hordónkénti olajárat. Sokan elfelejtik manapság, hogy csakúgy mint a többi nyersanyag az olaj is ciklikus árfolyammal rendelkezik. Amennyiben valaki tévesen ítéli meg a hosszú távú árkörnyezetet elkerülhetetlenül rossz akvizíciós döntést fog hozni. Raymond utalt arra, hogy a 80-as évek elején...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés