Előfizetői tartalom

5 éve indult az évtized zuhanása: nagyot pukkant a tech buborék?

Portfolio
5 évvel ezelőtt, 2000 márciusában addig, és azóta sem látott méretet öltött a ma már csak IT buboréknak nevezett jelenség a világon. A szektorral szembeni értékítéletet legjobban mérő Nasdaq technológiai index soha nem látott csúcsra, 5,000 pont fölé emelkedett, ahonnan azután csaknem 1,000 pontig zuhant. A világ részvénypiacain végbement folyamatok természetesen nyomot hagytak a BÉT-en is, a hazai tőzsde technológiai cégei az amerikai és európai szektortársakhoz hasonló pályát írtak le - s az elmúlt évek szelektív rallyja is érvényesült.

Abszolút csúcs után zuhanás. Az elmúlt évtizedek mindegyikében tapasztalható volt a világ részvénypiacain egy nagyobb buborék kialakulása, mely általában valamely új iparághoz kapcsolódott. A ’90-es években ez a lufi a technológiai-média-távközlés (TMT) szegmensben fúvódott fel, melynek folyamata teljesen hasonló volt, mint amit a ’80-as években a biotechnológiai társaságok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés