Előfizetői tartalom

MOL: 18%-kal a várakozások felett... rákapcsolt a vegyipar is

Portfolio
Az előző három gyorsjelentést követően és az iparági trendek tükrében már nem lehet meglepő, hogy impresszív profitról számol be a MOL. Ezúttal az elemzői várakozások és a tényleges teljesítmény is közelebb került egymáshoz; üzemi szinten a társaság 129%-os növekedéssel 59.5 mrd Ft profitot realizált, mely 3%-kal haladja meg az elemzői várakozásokat (az eltérés legfőbb oka vélhetően, hogy a Jukosszal szembeni követelésekre 10 mrd Ft-tal szemben 8 mrd Ft veszteséget számolt el a társaság). A nettó profit 4%-kal csökkent 2003 utolsó negyedévéhez képest és 55.2 mrd Ft-os értékkel 18%-kal haladja meg a konszenzust. A túlteljesítés a vártnál jobb pénzügyi eredménynek köszönhető. A nettó profit csökkenés csak virtuális, mivel egy évvel korábban 36 mrd Ft egyszeri tétel lendített az eredményen a gáztevékenység leányvállalatokba történő kiszervezése kapcsán.

Bevezető. Jó eredmény, sőt nagyon jó eredmény, a részvényárfolyam tekintetében 2005-ben a fokozott figyelem fogja övezni azon iparági tényezőket, mely meghatározó szerepet játszottak a magyar gazdaság történetében egy adott vállalat által most először elért 200 mrd Ft feletti profit elérésben. Ehhez immár némi kapaszkodót is fog nyújtani a befektetőknek a profitabilitásra...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés