Előfizetői tartalom

Szlovákia: nem zárható ki a szabályozott üzemanyagár bevezetése

Portfolio
A szlovák pénzügyminiszter által tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy mint lehetőség felmerül a szabályozott üzemanyagár bevezetésének lehetősége a Slovnaft domináns piaci pozíciójából adódó vélelmezett árazási visszaélések megakadályozására. Mint ismeretes a szlovák kormány teljes vállszélességben kampányt indított a Slovnaft ellen, ugyanis azt feltételezi, hogy a MOL tulajdonában lévő társaság visszaél piaci pozíciójával. A pénzügyminisztérium új vizsgálatot kíván indítani, ezúttal a 2004. október 1-től napjainkig terjedő árváltozások górcső alá vételére. A pénzügyminisztérium 45 m USD büntetést szabott ki már a Slovnaftra. A MOL fellebbez és vitatja a Slovnaft árazását érintő kritikákat.

A szlovák kormány vehemenciája a kérdésben meglehetősen meglepő. A pénzügyminisztérium eddig csupán egyetlen érvet hozott fel a Slovnaft ellen: más árváltozásokat érvényesített Csehországban és Szlovákiában. Mindeközben a két adatsor vizsgálatakor a kormányzat nem vette figyelembe, hogy Csehországban egyelőre még nem teljesen piaci alapú az üzemanyagok árképzése...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés