Előfizetői tartalom

MOL-PKN egyesülés: "nem megfelelő a pillanat"

Portfolio
Igor Chalupec, a PKN vezérigazgatója a Puls Biznesu lengyel gazdasági lapnak adott interjúban kijelentette, hogy jelenleg nem megfelelő a pillanat, hogy a PKN a MOL-lal és/vagy az OMV-vel tárgyalásokat kezdeményezzen a lengyel olajcég egy potenciális fúzióról. A legfőbb problémát az jelenti, hogy a MOL és az OMV piaci értéke jelenleg 43%-kal, illetve 52%-kal magasabb mint a PKN-é, míg az ötlet felmerülésének pillanatában közel azonos piaci érték mutatkoztak.

A gazdasági racionalitás (mely egyébként elemzői oldalon néhány kérdőjelet még tartalmaz) ellenére a lengyel fél sem a MOL-lal, sem az OMV-vel nem fogadná el, hogy ne egyenlő félként alakuljon ki a társaságok tőkeszövetsége. Az egyenlőség egyik kulcsfontosságú mérőeszköze pedig az ár. A MOL varsói bevezetése hosszabb távon egy esetleges MOL-PKN tranzakció fényében...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés