Előfizetői tartalom

MOL: a profit új minősége... abszolút rekord (2.)

Portfolio
Tömören: újabb, minden várakozást felülmúló rekord profit. Bővebben: a gyorsjelentés magyarázatot ad az idei évben bekövetkezett 100%-os árfolyam emelkedésre. A társaság egyetlen negyedév alatt 73 mrd Ft-ot meghaladó profitot termelt, melyet eddigi története során éves szinten sem sikerült elérni (leszámítva 2003-at, amikor 36 mrd Ft egyszeri, a gázüzletág kiszervezéséhez kapcsolódó technikai eredmény növekedés jelentkezett). A befektetői oldalon az elemzők egy körös lemaradással futnak a rekordok után és emelik az előrejelzéseket. S mindez nem az elemzők hibája, hiszen az első negyedév eredményeinek ismertetésekor a MOL menedzsment tagjai is hangsúlyozták, hogy a rendkívül kedvező iparági környezet normalizálódására számítanak, melyet a harmadik negyedévre még kedvezőbb feltételek követtek. A külföldi befektetők aránya egy év alatt 20%ponttal nőtt. Az árfolyam az eredménynövekedést követi, az árazási szintek nem nőttek, a papír "relatív drágasága" nem változott 2004 elejéhez viszonyítva. Az elmúlt időszak árfolyam teljesítménye után egyre több pszichológiai hatás is bekerülhet az árfolyamba. Egyre érdemes figyelni, mikor fordul az iparági környezet, mikor kezd csökkeni a 2005-ös és 2006-os eredmény előrejelzés. Mindenki vegye elő saját üveggömbjét... be kell vallanunk, hogy mi nem tudjuk a választ.

Nagy vonalakban. Mielőtt elvesznénk a részletekben megpróbálunk a MOL teljesítményének egészére és a részvényárfolyam alakulására koncentrálni. A társaság 73.6 mrd Ft adózott eredményt produkált, mely 49%-kal haladja meg a várakozásokat és pontosan 15 mrd Ft-tal magasabb a legnagyobb eredmény előrejelzésnél...A hihetetlen eredmény száguldás mögött a kedvező...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés