Előfizetői tartalom

MOL gázüzletág eladás 2.2 mrd EUR cégértéken

Portfolio
Megtörtént. Egy kerek év sem telt el azt követően, hogy hazánkban 5 év várakozás után bevezetésre került a piaci alapú gázár szabályozás, - az előzetesen bejelentett terveknek megfelelően - a MOL szerződést írt alá a gázüzletág egyes elemeinek értékesítéséről. A vevő a Ruhrgas. A tranzakcióban a gázüzletág hitellel növelt értékét 2.2 mrd EUR-ra értékelték. A MOL bejelentéséből nem számszerűsíthető a tiszta tőkeérték, azaz a hiteltől megtisztított tranzakciós érték. Mindazonáltal közelítő számításaink arra utalnak, hogy ezen szám 1,525 m EUR között lehet konzervatív megközelítésben is, mely az 1.3-1.5 mrd EUR piaci várakozásokkal szemben 2-17%-os pozitív meglepetést takar. A sáv igen széles, így a társaság mai sajtótájékoztatójától azt várjuk, hogy pótlólagos adatok révén pontosabb számítások végezhetők el. Egy azonban már most is biztos, a MOL egy jól strukturált (meglehetősen nagy jövőbeli rugalmasságot adó) szerződés keretén belül stratégiailag fontos lépést tett meg. Megkezdte a kivonulást azon üzleti szegmensből, melyen belül a megtérülés a jelenlegi üzemméret mellett elmarad az olajipari divíziókban elérhetőtől. A MOL árfolyamába nyár óta fokozatosan épül be a gázüzletág értékesítéséből származó kedvező hatás. Arra számítunk, hogy a piacon átmenetileg megnő a volatilitás, majd a fent említett tőkeérték számszerűsítése után a várakozások feletti tranzakciós ár beépül az árfolyamba.

Az eladás indokai és a tranzakció. Miért adta el? Bevezetőként érdemes tisztázni az alapokat. Miért is adja el a MOL a gázüzletág egyes részeit, ha az egyébként is nyereségessé vált. A válaszok tömören: 1., a szegmens következő 5 évben szükséges beruházás igénye meghaladja az 500 mrd Ft-ot 2., a MOL tőkeellátottsága mellett biztosítható üzemméret nem...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés