Előfizetői tartalom

Richter: dollár visszavágó? Miért esik az árfolyam?

Portfolio
Alig több mint három hónap alatt 8% vesztett értékéből a dollár a forinttal szemben. Mint emlékezetes 2002-ben a dollár hanyatlása 19,000 Ft-ról 11,000 Ft-ig szorította le a Richter árfolyamát. Akkor a rohamos ütemben növekvő export ellensúlyozta az árfolyamgyengülés hatását, s így kialakult egy olyan kép a befektetőkben, mely szerint a Richter gyakorlatilag immunis a dollár kedvezőtlen árfolyam elmozdulására. Jelen írásunkban arra keressük a választ, hogy a speciális "védettség" még mindig fennáll-e, illetve röviden kitérünk a fedezeti ügyletekre is. Ezen kérdések különösen annak tükrében aktuálisak, hogy léteznek olyan mértékadó elemzések, melyek rövid távon 1.35 EUR/USD árfolyam kialakulását feltételezik.

Mi befolyásolja fundamentális oldalról a részvényárfolyamot erőteljes deviza árfolyam változásnál?. Hiba lenne azzal számolni, hogy a negatív eredmény hatás megegyezik az elmúlt időszak dollárban realizált exportjának és a dollár árfolyam gyengülésének szorzatával. A részvényárfolyam hatást sokkal inkább a várakozások változásában kell keresni; azaz a befektetők...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés