Előfizetői tartalom

Egy éve börtönben a Jukosz főtulajdonosa

Portfolio
2003 október 25-én tartoztatták le egy szibériai repülőtéren Mihail Khodorkovskit, a Jukosz vezérigazgatóját és legnagyobb részvényesét. Egy éve indult a máig erősen vitatott állami eljárás a társaság ellen, melyben a kormányszervek 7 mrd USD-t követelnek a cégtől, s ezzel ellehetetlenítették a működését. Az egy éves évfordulón jelentette be a legnagyobb versenytárs, a Lukoil, hogy hajlandó részt venni Jukosz eszközökre kiírt nyilvános pályázaton.

Khodorkovski letartoztatása és a Jukosz elleni kormányzati támadás bebizonyította, hogy hiába a nyugati vállalatirányítási módszer, hiába a kimagasló teljesítmény, ha egy cégvezető konfrontálódik az uralkodó politikai vonallal, akkor túl sok esélye az adott társaságnak sincsen. Khodorkovski Oroszország leggazdagabb embere volt, s a Forbes magazin beválasztotta a világ...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés