Előfizetői tartalom

Bankszövetség a banki különadóról: tudomásul vesszük- döntés még nincs, javaslat már van

Portfolio
Dr. Nyers Rezső, a Bankszövetség főtitkára ma a Napkeltében beszélt a banki különadóról. A szakember szerint még nincs döntés abban, hogy a pénzintézetek melyik adónemet, a kamatkülönbözet-adót, vagy az extra társasági nyereségadót választják. Ugyanakkor egy bankszövetségi javaslat szerint a banki különadó fizetésére kötelezett intézmények választhatnak az adó vetítési alapja tekintetében, azaz vagy 8 százalékos társasági többletadót fizetnek, vagy a kamatkülönbözet 6 százalékát. A pénzintézeteknek a kormányhoz eljuttatott javaslata megfelel az előzőekben említett követelményeknek: sikerült olyan megoldást találni, amely 2005-ben és 2006-ban összesen legkevesebb 61 milliárd forint költségvetési bevételt eredményez, technikailag harmonizál a hazai adózási gyakorlattal, s a pénzintézetek egyöntetűen elfogadják a javasolt technikai megoldást.

A főtitkár szerint a bankok különadója nem egyeztethető össze a piacgazdaság normáival, de tekintve a költségvetés konszolidációjának szükségességét és a bankok jó nyereségességét a pénzintézetek tudomásul veszik. Nyers hangsúlyozta, hogy a kamatkülönbözet-adó nem csak az OTP-nek jó, hanem általában az univerzális bankoknak, ahol a kamatbevétel mellett...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés