Előfizetői tartalom

Privatizációs tanmese demagóg kampánnyal

Portfolio
Mindenek előtt pillantsunk a naptárra. 2004 októberében vagyunk, közel másfél évtizede piacgazdaság van hazánkban; ezen fontos kiindulási pontot érdemes többször felidézni a történet olvasása közben. A történet fókuszában a gyógyászati segédeszközöket gyártó REHAB Rt. privatizációja áll, melyről a közeljövőben hoz döntést az ÁPV Rt. igazgatósága. Számunkra meglepő, hogy a sajtó széles körben taglalja a dolgozói érdekek védelmében a dolgozói privatizáció folytatásának szükségességét. Az érdekrendszer és a vállalat sztorija kellően bonyolult ahhoz, hogy az újságírót és a közvéleményt a társaság menedzsmentje ügyes demagógiával ostorozza és megpróbálja az ÁPV-t a cégvezetés számára kedvező döntésre, a piaci ár alatti értékesítésre rávenni. Elvileg nem zárható ki, hogy a játszmában a menedzsment jelenleg úgy használja fel a dolgozókat saját érdekei érvényesítésére, hogy az alkalmazottak nincsenek tudatában, még akár vesztesei is lehetnek egy dolgozói privatizációnak... Az elmúlt hetek üggyel kapcsolatos kissé torz sajtókampánya után jelen írásunkban igyekszünk egy kicsit a gazdasági racionalitásra is rávilágítani.

A kezdetek. A REHAB privatizáció eddigi története 1997-ben az ÁPV Rt. REHAB Rt. 49.9%-át a dolgozókból (MRP szervezet) és a menedzsmentet képviselő Pannon Kft.-ből álló konzorciumnak értékesítette. A részvényesi struktúra 2003 végén a következőképpen nézett ki: 1., Soproni Tamás vezérigazgató és Rezső Attila (REHAB Rt. igazgatósági tag) érdekeltségébe...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés