Előfizetői tartalom

Olajipari körkép MOL-gyorsjelentés előtt: lángoló profitok

Portfolio
Távolról sem tanulság nélküli áttekinteni a nagy nemzetközi olajvállalatok második negyedéves gyorsjelentéseit. Egyértelműen kirajzolódik a dinamikusan növekvő profittrend a következő tényezőknek köszönhetően: 1., tartósan magas olajárak 2., a január-márciusi átlag feletti szintről a finomítói marginok a várakozásokkal ellentétben nem mérséklődtek, hanem további megugrást mutattak a második negyedévben 3., hosszú idő után végre érzékelhetően pozitív elmozdulás van a vegyipari marginokban. Előzőek tükrében nem meglepő, hogy az olajcégek EPS előrejelzései az elmúlt negyedévben folyamatos emelkedést mutattak, ez azonban csak mérsékelten csapódott le az árfolyamban. Írásunkban röviden érintjük, hogy milyen mértékben lehet kivetíteni a multiknál kirajzolódó trendet a MOL-ra.

Páratlanul kedvező iparági környezet. Az alábbi táblázatban divizionális bontásban áttekintjük, hogy az egyes cégek milyen teljesítményt értek el a második negyedévben. A gázüzletágat tudatosan nem szerepeltetjük, ugyanis az eltérő tevékenység és szabályozási környezet miatt minimálisnál kisebb lenne ezen számok jelentősége a MOL összehasonlítás szempontjából.A...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés