Előfizetői tartalom

Ki az igazi vesztes? A finanszírozási szerkezet változása a gyógyszerpiacon

Portfolio
Bár soha nem volt egyszerű dolog tisztán látni a gyógyszerfinanszírozás útvesztőjében, a Pénzügyminisztériumtól származó (tegnapi HVG-ben megjelent) adatsor feldolgozása érdekes tanulságok megállapítására ad lehetőséget; Reálértéken vizsgálva a lakosság gyógyszerkiadásainak növekedése 2000 és 2003 között gyakorlatilag nem változott az 1997 és 2000 közötti periódushoz képest. Ezzel szemben a gyógyszerkassza kiadásainak dinamikája 2.4%-ról 11.7%-ra emelkedett. Az igazi vesztes tehát az államháztartás.

A kép tovább színesedik, ha a lakosság reálértéken mért gyógyszerfogyasztás növekedését párhuzamba állítjuk a nettó átlagkeresetek dinamikájával. Az elmúlt három évben az átlagkeresetek növekedése reálértékben tized százalékra megegyezik a gyógyszerfogyasztás növekedésével. A lakosság gyógyszerpozíciója tehát nem romlott. Mielőtt fentiekből...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés