Előfizetői tartalom

Légiközlekedés: fenyegető olajár

Portfolio
Röviddel azt követően, hogy a légi közlekedés szereplői kiheverték a 2001 szeptemberi terrortámadás, a gazdasági recesszió, majd az iraki konfliktus hatásait újabb rémkép tűnt fel a színen: a 40 USD feletti olajár. A költséghatékonyság terén tett intézkedések, a reorganizációk hatása rövid távon eltűnhet, amennyiben az olajár nem kezd csökkeni a jelenlegi szintről.

A WSJ írása szerint az üzemanyag költség a teljes üzemi költségeknek a 10-15%-át teszik ki (diszkont légitársaságoknál értelemszerűen magasabb ez az arány), a második legjelentősebb tétel a munkaerőköltséget követően. A UBS Warburg elemzőjének értékelése szerint - ha 40 USD marad az olajár - az iparág amerikai szereplőinek összesített vesztesége 5 mrd USD lehet....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés