Előfizetői tartalom

Milliárdos profittöbblet az OTP-nél és a Matávnál - Változások 2005-től

Portfolio
Ma tette közzé International Accounting Standards Board (IASB), a nemzetközi számviteli szabályok irányelveit meghatározó bizottság a 2005. január 1-jétől hatályba lépő számviteli módosításokat, amelyek az USA-n kívül a legtöbb ország nyilvános társaságaira érvényes lesz. A módosítások egyik fontos következménye, hogy közelebb kerül egymáshoz az amerikai (GAAP) és a nemzetközi számviteli elvek (IFRS). A módosítások több magyar társaság esetében is számottevő mértékben pozitívan hathatnak a nettó eredményre. A számos változtatás közül kiemelt figyelmet érdemel a goodwill leírási szabályainak változása. Fókuszban a Mol, a Matáv, az OTP és a Richter. Az új szabályozás különösen a Matávnál jelent nagy változást, de hatása az OTP-nél sem elhanyagolható. A Matáv esetében a 2005-ös eredménnyel számított P/E ráta közel 20%-os csökkenést mutat a számviteli változások eredményeképpen.

Változik az IFRS. A goodwill általános definíciója: az az érték, amit egy vállalat a felvásárlás során egy másik társaságért fizet annak eszközeinek könyv szerinti értékét meghaladóan. Az IFRS szerint az eszközök valós értéke az akvizíciót követően a megszerzett eszközöket valós piaci értékükre kell felértékelni, s az ezt meghaladóan kifizetett összeg számít...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés