Előfizetői tartalom

Alternatív olaj stratégiák: cash kifizetés a részvényeseknek!

Portfolio
John Browne, a BP vezérigazgatója tegnap ismertette a világ egyik legnagyobb olajcégének új stratégiáját. 2004-2006 között a terjeszkedés és beruházás visszaszorul, s a társaság a 20 USD feletti olajárból származó jövedelmet ki fogja fizetni a részvényeseknek a saját papírjának piaci vásárlásain keresztül. Browne nem lát értelmesen megvalósítható terjeszkedési célt pillanatnyilag és a megtermelt jövedelmet nem kívánja extra kockázat mellett újra befektetni. A részvény visszavásárlások értéke 2004 és 2006 között 30-40 mrd USD között alakulhat, mely a jelenlegi árfolyam mellett a kintlévő részvények 16-22%-át képviseli. A hírt 2%-os emelkedéssel fogadta a piac.

Míg a közép-európai régióban minden szereplő saját stratégiájának nélkülözhetetlen elemeként tartja számon a terjeszkedésen keresztüli méret növelést, a BP a jelenlegi piaci részesedése mellett már nem kíván jelentősebb beruházási és akvizíciós programokat végrehajtani. A vezérigazgató komoly esélyt lát arra, hogy az olaj árfolyama 2006-ig tartósan a 20 USD...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés