Előfizetői tartalom

Veszélyben a Shell elnökének széke - újabb európai vállalati botrány?

Portfolio
Hónapokkal ezelőtt jelentette be a Shell, hogy kénytelen felülvizsgálni bizonyított szénhidrogén készleteinek mértékét. A hír természetesen már akkor sem érintette pozitívan a piacot, ugyanakkor mai nappal még kedvezőtlenebb vonatkozások kerültek nyilvánosságra. A Shell elnökét Sir Philip Watts-ot két évvel ezelőtt figyelmeztették, hogy helytelen a kutatások során feltárt készletek elszámolásának módja, így a Shell által megjelentetett "bizonyított" készletszint a valóságban kisebb lehet - állítja két, a társasághoz közel álló szakember a WSJ mai írása szerint. Amennyiben a hír igaznak bizonyul, úgy két éven keresztül szándékos félrevezetés valósult meg a Shellnél. Az ügy könnyen az elnök lemondásához vezethet.

A Shell elnöke 1997 és 2001 között a kutatás-termelés divízió vezetője volt, így ráadásul a készletek elszámolásának kérdése nem állhat túl messze tőle. Amennyiben egy olajcég új szénhidrogén mezőt talál kutatásai során, akkor ezen mezők valós készleteinek mértékét több vizsgálat eredményeiként kapott adatokból becslik meg iparági standardoknak megfelelően....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés