Előfizetői tartalom

Az econet rejtélyes 1 mrd Ft-os tőkeemelése - Ne vetődjünk árnyékra!

Portfolio
Befektetői szempontból egy újabb szórakoztató történet kezd körvonalazódni az econet-nél. A társaság februári közgyűlése zártkörű tőkeemelésről fog szavazni. A tét 1 mrd Ft, melynek teljes lejegyzésével egy új befektető 64%-os részesedéshez juthat a társaságban (jelenlegi jegyzett tőke 561 m Ft). A cél nem akvizíció hanem új fejlesztés finanszírozása! Létezhet-e olyan fejlesztési cél, melyet racionálisan elvárható megtérülés mellett egy befektető 1 mrd Ft-tal hajlandó finanszírozni? Az econet több mint szerencsétlen részvénystruktúrája mellett (tulajdonosi részesedés és szavazati arány szétválása) pillanatnyilag nem meghatározható, hogy nyilvános ajánlattételi kötelezettséget von-e maga után az új befektető megjelenése. Mindeközben az új vezérigazgató elismerte, hogy konszolidált szinten 2003-ban is veszteséges lesz a társaság.

A kételyek. Kezdjük az elején. Bejelentésre kerül a tőkeemelés szándéka. A piac egy része rögtön árnyékra vetődött és a "névérték alatt nem lehet tőkét emelni" előírás miatt spekulatív vételek jelennek meg. Érdemes visszaemlékezni; volt-e olyan tőkeemelés a BÉT történetében, melyet egy vastagon névérték alatt forgó részvényárfolyam mellett hajt végre névértéken...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés