Előfizetői tartalom

Tőke, tőke, túl sok tőke? A Richter egy kissé más szempontból

Portfolio
Befektetői körökben több éve napirenden lévő kérdés; vajon saját működéséhez képest túl sok tőkével rendelkezik-e a Richter? Jelentősebb osztalék fizetéssel (és/vagy agresszívabb terjeszkedéssel), illetve hitelek bevonásával a működés finanszírozásába javítható lenne a társaság részvénypiaci árazása? Kétségtelen tény, nem igazán jellemző a tőzsdei vállalatok körében, hogy a saját tőke 20%-a készpénzben és rövid lejáratú értékpapírokban álljon, azonban a válasz távolról sem egyértelmű. Jelen írásunk elsődleges célja az volt, hogy megvizsgáljuk a világ és régiónk vezető generikus gyógyszeripari cégeinek finanszírozási szerkezetét. Mint látni fogjuk a generikus szektor "átlagos" cége nem használ hitelt működésének finanszírozásához, s nem egyedülálló az sem, hogy a Richternél a saját tőkére vetítve lényegesen nagyobb cash állománnyal rendelkezzen egy vállalat.

Richter cash pozíciója nemzetközi összehasonlításban. Az összehasonlításban helyet kapott a világ első számú generikus gyártója az izraeli TEVA, a robbanásszerű fejlődést felmutató, befektetők kedvencének számító indiai Ranbaxy, a Richter amerikai partnere, a Barr és régiónk árbevétel alapján legnagyobb szereplője, a horvát Pliva. Az eladósodottságot a nettó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés