Előfizetői tartalom

Gáz: nemcsak a MOL ad el - mennyit ér a régióban egy gáztársaság?

Portfolio
Piaci várakozások szerint a jövő év első felében kerülhet sor a MOL gázüzletágának értékesítésére, elemzői becslések szerint 750 m USD és 1 mrd USD közötti áron. Bár olaj vonatkozásában már minden piaci szereplő regionális összefüggésekben gondolkozik, mintha elkerülte volna a befektetők figyelmét, hogy Lengyelországban a legnagyobb tőzsdén keresztüli értékesítést jelentheti jövőre az állami gázmonopólium, a PGNiG 40%-os pakettjének eladása. A társaság értékét a tranzakció tanácsadói 4.3 mrd USD-re becslik. Írásunkban bemutatjuk a lengyel társaságot, s rámutatunk néhány különbségre, melyet érdemes lesz figyelembe venni az értékesítések összehasonlítása során.

Bevezetés. A PGNiG teljes részvénypakettje állami tulajdonban van. A társaság tevékenysége gáz- és olajkitermelést, importot, tárolást, szállítást, kis- és nagykereskedelmet foglal magában. A lengyel gázkereskedelem struktúráját illetően érdemes kiemelnünk, hogy a magyar gyakorlattal ellentétben a kis- és nagykereskedelem nem került szétválasztásra. Bár hat regionális...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés