FONTOS Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás
 
Előfizetői tartalom

A fél piac emelkedő trendben (Vakmajom)

Portfolio
Ezúttal érdemes a magyar piacot előre venni, hiszen jó egy évnyi, alapvetően oldalazó jellegű mozgás után végre-valahára lendület költözött belé, s előbb a Richter, majd pedig az OTP vezetésével éves csúcsot ütve agresszív akkumuláció mellett rendesen megindult felfelé, több hónapos késéssel, lemaradóként követve a jóval előrébb járó regionális piacokat. Lehet, hogy közelről nézve a legfőbb benyomás az a gyors, 15%-os indexemelkedés után, hogy "hirtelen sokat ment", "ez már túlzás" stb., de szerintem a lényeg itt az, hogy az áralakulás oldalazó jellege emelkedőbe váltott. A négy likvid részvényből egyszerre kettő van középtávú emelkedő trendben (ez már a fél piac!), amire 2000 eleje óta nem volt példa. Ez az augusztusi emelkedés nem valamiféle nyár végi "gagyi rally", komoly intézményi vétel van mögötte. Ugyanezt nem lehet elmondani a tengerentúli piacok augusztusáról. Több szegmens (bányászat, ciklikusok, kiskereskedelem, félvezetők) új csúcsokra tudott menni, de a forgalom messze elmaradt az átlagostól, a legfontosabb vezetők közül egyre több nem vett részt az emelkedésben, tehát már nem vezettek, a rally agresszív intézményi részvétel nélkül messze nem hozta azt a svungot, mint a március-június közti vérbő emelkedő szakasz. A szeptember fő kérdése az, hogy a szabadságról visszatérő intézmények melyik odalon lépnek be, vételekkel megerősítik az emelkedést, vagy eladásokkal korrekciót indítanak. Az S&P500-at kell figyelni, hogy merre viszik ki az egész nyáron uralkodó, kb. 960-1120 közötti igen szűk sávból.

MAGYAR MUSTRA: A LEGROSSZABBAK IS JAVULÓBAN. Hogy a magyar piac mennyire retardált volt egészen augusztus közepéig, azt jól megvilágítja a regionális piacokkal való összehasonlítás. Ezek a piacok jellemzően 2003 tavaszán átvitték a 2002 tavaszi csúcsot, s azóta még onnan is minimum 20-25%-ot emelkedve trendelnek felfelé. (Magyarul nem a makrópánik okozta a lemaradást, az régebbi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés