Előfizetői tartalom

Rába: minimális javulás - nyomulnak a magánbefektetők

Portfolio
A Rába második negyedéves gazdálkodásában minimális javulás mutatható ki, az alapvető trendek azonban nem változtak. A forint árfolyam változatlanul igen kedvezőtlen volt, a júniusi forint gyengülés érdemben nem hatott a negyedév adataira. A legtöbb piacon recessziós környezet uralkodik. Határozottan kedvező jelek csak a nyugat-európai exportban tapasztalhatók, érezteti hatását a korábban jelzett amerikai termelés áthelyezés az EU-ba. Negatív meglepetés, hogy átmeneti javulás után ismét nőtt az alkatrész üzletág vesztesége. Az új vezérigazgató július elején ismertette a programját, így ennek hatását egyelőre felesleges keresni a gyorsjelentésben. Egyelőre nem látjuk indokoltnak, hogy a részvény árazása jelentősen megváltozzon pozitív irányba. A tulajdonosi szerkezet változásán belül immár szembeötlő a magyar magánszemélyek részesedésének növekedése. Az egy évvel ezelőtti 29.7%-kal szemben immár a közkézhányad 47.7%-a van belföldi magánszemélyeknél.

A társaság értékesítésében változatlanul nem következett be áttörés, bár az első negyedévhez képest mikroszkopikus növekedés kimutatható. Az amerikai piacon 25%-kal esett az első félévben az értékesített nehéz tehergépjárművek száma, ezzel szemben a Rába bevétele „csak” 15%-kal csökkent (féléves szinten, a grafikonon negyedév került ábrázolásra). Mindez...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés