Előfizetői tartalom

BÉT: a leglikvidebb piac Közép-Kelet-Európában

Portfolio
A kiugró májusi forgalom után jogosan merül fel az igény, hogy regionális összehasonlításban is megvizsgáljuk a BÉT likviditását. Az eredmény talán kissé meglepő módon, hogy a BÉT nem csupán májusban, hanem az elmúlt 10 hónapban vagy a legnagyobb forgalmat produkálta, vagy azonos forgalmat ért el a varsói piaccal. A hurrá optimizmus elkerülése végett érdemes figyelembe venni, hogy a tavalyi évben a májusi hónap után jelentős visszaesés következett be. Az idei évben ugyanakkor a forgalom növekedése irányában hathat, hogy két nyilvános tranzakció is lesz (Forrás, FHB). Ezen túlmenően áttekintjük az egyes börzék által kínált, szabadon elérhető részvények összértékét. Míg Varsó több befektető szemében is a legnagyobb piacként él, látni kell, hogy az egyes cégek relatív alacsonyabb közkézhányada miatt a szabadon elérhető részvények összértéke nem nagyobb mint a BÉT-en.

Az alábbi grafikonokon az egyes börzék részvényforgalmát ábrázoljuk euróra konvertálva, először az egyedi havi adatok, majd a kilengéseket elsimító 3 havi átlagok. A varsói tőzsde esetében a májusi forgalom pillanatnyilag még nem került publikálásra. Az összehasonlításokból látható, hogy a BÉT forgalmi előnye az elmúlt hónapokban trendszerűen növekedett...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés