Előfizetői tartalom

A profit új minősége

Portfolio
Az elmúlt egy évben minden befektető számára egyértelművé vált, hogy a profit nem egy homogén fogalom, az eredménykimutatások legalsó sorában más és más minőségű adatok állnak. És ekkor még nem is beszéltünk arról, hogy a belső teljesítményre koncentrálva a nettó profit helyett előtérbe tolódott a bull piac idején az üzemi eredmény és az egyszerinek vélt tételektől megtisztított, u.n. pro forma eredmény. Létezik-e objektív, befektetési döntés alapjául szolgáló, standardizált minőséget takaró profit definíció? Mi alapján számoljuk a P/E-t? A Standard & Poor's csapata immár több mint egy éve dolgozik egy szakmai konszenzuson alapuló kritérium rendszer felállításán, mellyel a befektetés értékelés alapjául szolgáló core earnings meghatározható. Írásunkban a mai napig megszületett eredményeket, illetve azok piaci hatásait ismertetjük.

Előzmények. Kezdetek kezdetén létezett a számviteli előírások alkalmazása révén az eredménykimutatás legalsó sorában szereplő adózott eredmény, mely hosszú évtizedeken keresztül a befektetési döntések alapjául szolgált. Mielőtt a 90'es évek forradalmi változásaira kitérnénk érdemes röviden megemlékezni az amerikai számvitel sajátosságairól. Míg az európai országokban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés