FONTOS Majd 40 éves mélypontról fordult vissza jen: ez a részvényeidet sem kíméli!
 
Előfizetői tartalom

Az USA egyik legnagyobb pénzügyi válsága fenyeget

Portfolio
A két éve tartó medve piac és a történelmi mélypontokat súroló általános kamatszint új pénzügyi válság forrásává válhat az Egyesült Államokban. A fekete fellegek ezúttal a vállalati nyugdíjalapokban keletkező deficitek és az ebből adódó társasági hozzájárulási kötelezettségekből származnak. A vihar egyes piaci szakértők szerint nem kerülhető el, amennyiben a részvénypiacok trendje és a kamatszint változatlan marad. Az S&P 500 cégeiből 240 társaság nyugdíjalap befizetési kötelezettséggel rendelkezik, melynek mértéke szakértő becslések szerint 300 mrd USD. Ezen összegből a relatív engedékeny számviteli szabályok miatt mindössze 29 mrd USD tényleges befizetési kötelezettség keletkezik 2003-ban. Amennyiben a vállalati nyugdíjalapokban keletkező deficit azonnali feltöltési kötelezettséget vonna maga után, úgy 2001-ben az S&P 500-as vállalatok összesített eredménye 69%-os csökkenést mutatott volna. Egyes vállalati csődökben már elvitathatatlan szerepet játszott a nyugdíjalap feltőkésítési kötelezettség. Félő, hogy az egyelőre csak mérlegen kívüli kötelezettségként nyilvántartott tételek a cash flow termelés jelentős részét, sőt egyes esetekben a saját tőke egészét felemészthetik.

A vállalati nyugdíjalapok válsága. A háttér: a vállalati nyugdíjalapok és a vállaltok kötelezettség vállalásai (Ezen kisebb, nem túl kellemes bevezető nélkül nem mutatható be a problémakör, így bízunk olvasóink türelmében.) Az Egyesült Államokban az időskori nyugdíj ellátásban kulcs szerepet töltenek be a vállalati nyugdíjalapok, melyeknek több eltérő fajtája...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés