Előfizetői tartalom

Az értékpapírpiacok szintje történelmi perspektívában- Tőzsdemámor

Portfolio
Amikor Alan Greenspan, a washingtoni székhelyû Federal Reserve Board elnöke 1996. december 5-én egy amúgy higgadt beszédében elõször használta az "irrational exuberance" (tõzsdemámor) kifejezést a tõzsdei befektetõk viselkedésének jellemzésére, a világ közvéleménye szinte belekapaszkodott ezekbe a szavakba. A tõzsdei mutatók hirtelen zuhanni kezdtek. Japánban a Nikkei index 3,2 százalékkal csökkent; Hongkongban a Hang Seng 2,9 százalékkal; Németországban a DAX 4 százalékkal. Londonban a FT-SE 100 index -4 százalékon is állt a nap folyamán, s az Egyesült Államokban a Dow Jones 2,3 százalékos csökkenést mutatott a kereskedés megkezdése elõtt. Az "irrational exuberance" gyorsan Greenspan leghíresebb idézetévé vált - szállóige mindenki számára, aki követi a piac alakulását.

Az alábbiakban Robert J. Shiller Tõzsdemámor címû könyvébõl teszünk közzé részletet, a könyv megvásárolható a Portfolio.hu online könyvesboltjában . Miért reagált a világ ilyen hevesen ezekre a szavakra? Egyes vélemények szerint azért, mert bizonyítéknak tûntek, hogy a Federal Reserve hamarosan szorítani fog monetáris politikáján, s a világ csupán...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés