Előfizetői tartalom

Válságban a gyógyszeripar - miért érdemes mégis magyar részvényt venni?

Portfolio
"Crisis in the drug industry" - címmel közölt összeállítást a CNBC. Kétségtelen tény, hogy az elmúlt három hónap leggyengébben teljesítő szektorai között az Egyesült Államokban nagyítóval sem lehet a telekom, IT, számítástechnika mellett a gyógyszerszektoron kívül mást felfedezni. A hagyományos iparágak közül csak elvétve bukkanunk jelenleg szeptemberi mélypont alatt forgó szektorindexekre, a gyógyszeripar azonban mégis köztük van. A szektor tőzsdei hanyatlásának tényezői jól ismertek, mindazonáltal a belső folyamatokat részletesen szemügyre véve azt tapasztalhatjuk, hogy nem feltétlenül káros folyamatok zajlanak a világ vezető tőkepiacán a hazai érintettek, a Richter és az Egis szempontjából. Írásunk arra próbál rávilágítani, hogy a szektoron belüli, generikus gyártók felé történő várható súlyponteltolódásból a hazai cégek részvényei is jelentős mértékben profitálhatnak. Vizsgálatunk elsősorban a generikus szektor S&P 500-hoz viszonyított relatív P/E változására (10 éves mélypont) és a Richter/Egis relatív P/E spreadre koncentrál. (Olvasóinktól kisebb türelmet kérünk, az árazási részre és a magyar vonatkozásokra csupán a folyamatok ismertetése után térünk rá írásunk második felében.)

Az originális gyógyszergyártás jelenlegi helyzete Az originális gyógyszergyártók az elmúlt 20 év során a gazdasági ciklustól relatív nagy függetlenséggel stabil 10-20% közötti profitnövekedést mutattak fel. (a gyógyszeripari fogalmakat magyarázata az írásunk végén található) Ezen stabilitás látszik megtörni az elmúlt hónapokban, illetve egyre több...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés