Előfizetői tartalom

Az alternatív szolgáltatók veszélyeztetettnek látják a távközlési liberalizációt

Portfolio
A nemrégiben megalakult Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete ismertette tagjai egységes álláspontját a távközlési liberalizáció egyik legfontosabb kérdésében, a referencia összekapcsolási ajánlatok (RIO-k) ügyében. A referencia ajánlatok a következő évekre alapvetően meghatározzák a magyar távközlési piac fejlődését, a versenyhelyzet kialakulását, a liberalizáció megvalósulását. Az alternatívok ismeretei szerint az ajánlatok olyan feltételeket tartalmaznak, amelyek elfogadása esetén megszűnik a verseny a magyar távközlési piacon, az árak a jelenlegi - az európai átlaghoz képest kirívóan magas - szinten maradnak, és az előfizetőknek nem lesz módjuk több szolgáltató ajánlatai közül választani. A versenyt fenyegető egyik legnagyobb veszély az, hogy a RIO tervezett összekapcsolási díjai nem teszik lehetővé, hogy az alternatív szolgáltatók az üzleti előfizetői piacon versenyképes árakon kínálják szolgáltatásaikat. Ez szélsőséges esetben azt is jelentheti, hogy nem lesz olyan távközlési cég - a piacvezető szolgáltatón kívül - akinek érdeke fűződik ahhoz, hogy a magyar távbeszélő piacon működjön.

A RIO készítésére kötelezett jelentős piaci erővel bíró szolgáltatók (a Matáv és a helyi koncesszióval rendelkező távközlési vállalatok) a közeljövőben beadják átdolgozott referenciaajánlataikat, melyek elfogadásáról a Hírközlési Döntőbizottság határoz. Kiindulópont: az EU-ban alkalmazott versenyfeltételek A szervezet tagjai a hatékony verseny érdekében...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés