Előfizetői tartalom

Rába: itt az amerikai trendforduló?

Portfolio
2000 szeptember 1-én jeleztük olvasóink számára, hogy kedvezőtlen jelek sokasodnak az USA kamionpiacán. 2000 harmadik negyedévében már erőteljesen csökkenő amerikai exportról számolt be a Rába. Örömmel jelenthetjük, hogy ezúttal a pozitív jelek sokasodnak az amerikai piacon igaz még csupán beszállítói szinten és nem az értékesítés terén. A Rába árfolyama egyelőre még lokális minimum közelében hever, míg az amerikai alkatrész és futómű gyártók részvényei gőzerővel emelkednek. Az idei évre vonatkozó EPS várakozások a vizsgált gépipari cégek a esetében minimum 26%-kal emelkedtek az elmúlt 90 napban. Fundamentumok javulása nélkül nehezen elképzelhető, hogy a tradicionálisan alacsony megtérülést nyújtó, recesszió által átlag felett sújtott, nem igazán a befektetők kedvencei közé tartozó gépipar részvények átlagosan 25%-os emelkedést realizáljanak két hónap alatt, s ezzel a Dow Jones iparági részvényindexek közül a legjobb teljesítményt nyújtsa a DJ Auto Parts Index. A helyzet azonban nem teljesen egyértelmű, hiszen a nehéz tehergépjármű értékesítések volumen növekedése még nem indult meg és egyes szereplők (pl. Volvo) változatlanul pesszimisták. Továbbá az elemzők már decemberben is 160%-ot meghaladó profit növekedést vártak a Rábától az idei évre, melynek teljesítése több tényező miatt igen komoly feladatnak bizonyulhat. A túlzott optimizmus mindenképpen kerülendő, különösen az első félév egyéb gazdálkodási területeken tapasztalható nehézségei miatt.

Rába és az amerikai piac Az amerikai piac hagyományosan a legnagyobb szeletet képviselte a Rába kivitelén belül. Az iparági ciklus csúcsán az USA export a teljes kivitel 70-80%-a közötti részarányt is elért. A 2001 első negyedévében elért 21.7 m dolláros amerikai exporttal szemben a tavalyi utolsó negyedévben már csupán 8.5 m USD-t tett ki az USA-ba irányuló kivitel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés