Előfizetői tartalom

Az orosz olaj (és a magyar kapcsolat)

Portfolio
Látványos hullámokat vert az olajárak csökkenésével párhuzamosan kialakult vita az OPEC és Oroszország között az olajkitermelés visszafogásáról. Oroszország végül tegnap engedett a nyomásnak és 150 ezer hordós kitermelés csökkentést vállalt. Az OPEC véleménye komoly nyilvánosságot kapott, ezúttal az orosz álláspontot kívánjuk részletesebben bemutatni, ezen belül részletesen a kitermelés visszafogásának legnagyobb ellenzőjének, a Jukosz vezetőjének véleményét. Írásunk második felében kitérünk a pontosan két évvel ezelőtt bejelentett MOL-Jukosz közös olajkitermelés megindulásának esélyeire a fentiek tükrében. Megítélésünk szerint - melyet röviden számszerűen is alátámasztunk - a jelenlegi környezetben elhanyagolható esélye van a 175 m hordós olajkészlettel rendelkező mező közös kitermelésének megindításának. A Jukoszra kívülről rákényszerített termelés csökkentés mellett nem feltétlenül áll érdekében, sőt azzal ellentétes is lehet a MOL-lal tervezett közös kitermelés megindítása.

A szeptember 11-i amerikai terrortámadást követően az átmeneti pánikhangulatban megugró olajárakat, jelentős árcsökkenés követte a globális gazdasági teljesítmény mérséklődéséből adódó kereslet visszaesés következtében. A hordónként 20 USD alá eső olajár mellett azonnal megindult az egyeztetés a világ olajtermelésének egy harmadát adó OPEC országok olajminiszterei...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés