Előfizetői tartalom

Matáv: csak első látásra gyenge az eredmény

Portfolio
Várakozások alatti eredményről számolt be ma a Matáv, a társaság 3. negyedéves nettó eredménye mindössze 12,346 millió Ft lett, amely jelentősen elmaradt a piac 16,244 milliós konszenzusos várakozásától. Az alacsony szám azonban most is éppúgy megtévesztő, mint ahogy előző negyedévben a 27 millárdos eredmény volt, ismét nagy szerepe van benne a devizaadósság átértékelésének. Számításaink szerint a Matáv a devizában fennálló nettó adósságán közel 6 milliárd foint közötti értéket vesztett a 3. negyedévben, amely részben magyarázza a viszonylag gyenge eredményt. (A 2. negyedévben a Matáv 12 milliárd forrintot nyert a sávszélesítés miatt) A Matáv teljesíményének igazi mérőszáma az EBITDA (üzemi eredmény+ amortizáció), amely 62.9 milliárdos értékével új rekordot állított fel.

Bár a javuló üzletmenetet a devizán elszenvedett veszteségek kicsit beárnyékolják, az EBITDA csaknem 63 milliárdos értéke igazán impozánsnak hat. A jó teljesítmény a Westelnek és a Maktelnek köszönhető, bár nettó szinten már nem olyan rózsás a helyzet, hiszen a kisebbségi kifizetések is rekord szintre emelkedtek, értékük erősen közelíti a 10 milliárd forintot. A magas...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés