A jelentés szerint az EU élelmiszertermelése alapvetően önellátó, de a takarmány-, műtrágya- és energiabeszállításokban nagy a külföldi függőség, ami veszélyeztetheti az élelmiszerek elérhetőségét. Ennek csökkentésére az EU különböző stratégiákat dolgoz ki, például a helyi szójatermelés növelését és zöld műtrágyák előállítását – írja összefoglalójában a Politico.
A kutatás készítői állítják, a fenntarthatóság érdekében elengedhetetlen a húsfogyasztás csökkentése.
A húsipar hatalmas földterületet és takarmányt igényel, amely más célokra is hasznosítható lenne, miközben az állattenyésztés a mezőgazdasági kibocsátások 85%-át adja.
Az EU átlagos fehérjefogyasztása 40%-kal meghaladja az ajánlott szintet, ami egészségügyi kockázatokat is jelent.
A kutatás szerint az állattartás deindusztrializálása lehet a megoldás, amely kisebb, környezetkímélőbb állatállományt eredményezne. Ez a modell lehetővé tenné, hogy az állatokat olyan területeken neveljék, amelyek kevésbé alkalmasak növénytermesztésre, és elsődleges szerepük a hulladékok és melléktermékek átalakítása lenne.
Címlapkép forrása: Shutterstock