Megdöbbentő választási botrány: az EU nyomozást sürget Grúziában
Uniós források

Megdöbbentő választási botrány: az EU nyomozást sürget Grúziában

Portfolio
A hétvégi grúziai parlamenti választások komoly vitákat generáltak, miután az Európai Unió sürgette a választási szabálytalanságok, beleértve a megfélemlítést és szavazatvásárlást, független kivizsgálását. Míg a kormányzó Grúz Álom párt 54%-os többséggel nyerte el a szavazatok többségét, az EU és az EBESZ megfigyelői aggasztó szabálytalanságokat tapasztaltak, amelyek aláássák a választási folyamatba vetett bizalmat. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a georgiai népnek joga van tudni az igazságot, mivel a demokráciáért folytatott küzdelmük kulcsfontosságú az ország jövője szempontjából.

A hétvégi grúziai parlamenti választások megítélése igencsak ellentmondásos, miután az Európai Unió nyomozást sürgetett az állítólagos szabálytalanságok kivizsgálására, beleértve a több megfigyelő által jelentett tömeges megfélemlítést, kényszerítést és szavazatvásárlást. Az EU vezetése egy közleményben „gyors, átlátható és független” vizsgálatot követelt, hogy helyreálljon a választási folyamatba vetett bizalom – írja az Euronews.

Az EBESZ vezette nemzetközi megfigyelő misszió ugyan „jól szervezett és rendezett” választásokról számolt be, ám „feszült légkörű” kampányt és választási folyamatot jegyzett fel, amelyben a szavazás titkossága sérült.

Míg Irakli Kobakhidze miniszterelnök relativizálta a vádakat, addig Szalome Zurabichvili elnök „teljes meghamisítást” és orosz befolyást emlegetett, és tüntetésekre szólította fel az állampolgárokat.

„Független vizsgálatra van szükség a Georgiában vasárnap tartott, vitatott parlamenti választások szabálytalanságainak feltárására, a georgiaiknak ugyanis joguk van tudni, hogy mi történt a választások hétvégéjén” – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke , Ursula von der Leyenaz Európa Kollégium (College of Europe) 2024-2025-ös ülésszakának megnyitóünnepségén hétfőn a belgiumi Bruggében.

Ursula von der Leyen beszédében hangsúlyozta, Georgia (Grúzia) népe már sok éve küzd a demokráciáért. Joga van ahhoz, hogy a választási szabálytalanságokat gyorsan, átláthatóan és függetlenül kivizsgálják – mondta az EB-elnök az MTI szerint.

A georgiaiknak, mint minden európainak, ura kell lenniük saját sorsuknak

– fogalmazott.

Az EU és Grúzia kapcsolata az utóbbi években jelentősen romlott Kobakhidze vezetése alatt, mivel Brüsszel kritikus az olyan törvényekkel szemben, amelyek gyengítik a demokráciát és orosz típusú autoritarizmust idéznek. Az EU felfüggesztette Grúzia csatlakozási folyamatát, miután a kormányzat egy regisztert hozott létre a külföldi támogatású médiák és civil szervezetek listázására, és olyan törvényekkel fenyegetett, amelyek korlátoznák az LMBT-jogokat.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke ugyancsak sürgette a szabálytalanságok tisztázását és a szükséges demokratikus reformok bevezetését. Az EU vezetői a következő héten Budapesten ülnek össze, ahol várhatóan Grúzia jövőjéről is szó esik.

A találkozó azonban megosztottságot is tükrözhet, miután Orbán Viktor magyar miniszterelnök elsőként gratulált Kobakhidze pártjának, a Georgian Dream győzelméhez, és bejelentette, hogy látogatást tesz Grúziában. Brüsszelben növekvő elégedetlenség övezi Orbán „szabadon kezelt diplomáciáját”, ami feszültségeket okoz a magyar EU-elnökség közeledtével is.

Címlapkép forrása: EU

Holdblog

A két mesterlövész (HOLD After Hours)

Zsiday Viktorral megpróbálunk a marxizmusban, a magyar gazdaságpolitikában és egészségügyben, sőt, Trumpban is valami jót találni. Jó szórakozást! 0:42       Új műsorvezetőnk, Zsiday

Holdblog

Mit keres ennyi iPhone Kínában?

A patriotizmus megjelenik az okostelefonok piacán is: a fogyasztók szívesen választják a hazait. Az Apple dominálja az észak-amerikai piacokat, míg a Samsung szinte egyeduralkodó Dél-Koreában...

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Trump vagy Harris lesz az új amerikai elnök? – Hogy érinti ez a befektetéseinket?
Opening event for the project EUYOU – 1st BRUXINFO Day
2024. november 8.
Digital Transformation 2024
2024. november 14.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
siegfired muresan