Kína elfordulása ellenére rekordot döntött az EU agrárexportja
Uniós források

Kína elfordulása ellenére rekordot döntött az EU agrárexportja

Portfolio
Az Európai Unió agrár-élelmiszeripari kereskedelmi mérlege jelentősen növekedett a nyáron.

Idén júliusban az EU agrár-élelmiszeripari kereskedelmi mérlege az előző hónaphoz képest 8%-kal növekedett, elérve a 6,1 milliárd eurót, ami hasonló értéket képvisel, mint 2023 júliusában.

Ez a növekedés a 2024 első felében tapasztalt erős exportteljesítmény folytatása:

Január és július között a mérleg 39,7 milliárd euróra emelkedett, 1,1 milliárd euróval meghaladva a 2023 azonos időszakában mért adatot.

Az Európai Bizottság legfrissebb havi agrár-élelmiszeripari jelentése szerint az EU összesített exportja január és július között elérte a 137,2 milliárd eurót, ami 3%-kal magasabb a 2023-as adatnál.

Az összesített import eközben 97,5 milliárd euróra nőtt, ami 2%-os emelkedést jelent az előző évhez képest.

Júliusban az EU agrár-élelmiszeripari exportja elérte a 20,8 milliárd eurót, amely 10%-kal magasabb az előző hónaphoz és 15%-kal magasabb 2023 júliusához képest. Az Egyesült Államokba irányuló export 1,5 milliárd euróval (10%) emelkedett, elsősorban az olíva és olívaolaj magasabb árai miatt, míg az Egyesült Királyságba irányuló export 914 millió euróval nőtt (3%).

Kína esetében azonban 728 millió eurós visszaesés történt (-8%), főként a fagyasztott sertéshús, tejtermékek (különösen sovány tejpor és friss tejtermékek) és gabonafélék exportjának csökkenése miatt.

Az exportált termékek tekintetében az olíva és az olívaolaj értékbeli növekedése volt a legjelentősebb, amely 1,7 milliárd euróval (59%) nőtt a magasabb áraknak köszönhetően. A kávé, tea, kakaó és fűszerek kategóriájában is 1,2 milliárd eurós (25%) emelkedés tapasztalható, főként a kakaómassza, kakaóvaj és kakaópor iránti kereslet miatt. Ezzel szemben a gabonafélék, növényi olajok és borok exportja csökkent, elsősorban az alacsonyabb árak és volumenek következtében.

Az EU összesített importja január és július között 97,5 milliárd eurót tett ki, ami 2%-kal magasabb a 2023-as adatnál. 2024 júliusában az import 11%-kal, 14,6 milliárd euróra nőtt, ami 23%-kal magasabb érték, mint 2023 júliusában volt.

Az importált termékek közül a kávé, tea, kakaó és fűszerek értékbeli növekedése kiemelkedő, 3,8 milliárd eurós (31%) emelkedéssel, amelyet főként a kakaóbab magas ára hajtott fel.

Ezzel szemben az olajos magvak és fehérjenövények importja 1,9 milliárd euróval (-15%) csökkent, különösen Ausztráliából, Brazíliából és az Egyesült Államokból. A gabonaimport is 1,5 milliárd euróval (-20%) csökkent az alacsonyabb árak miatt.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mit keres ennyi iPhone Kínában?

A patriotizmus megjelenik az okostelefonok piacán is: a fogyasztók szívesen választják a hazait. Az Apple dominálja az észak-amerikai piacokat, míg a Samsung szinte egyeduralkodó Dél-Koreában...

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Trump vagy Harris lesz az új amerikai elnök? – Hogy érinti ez a befektetéseinket?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Opening event for the project EUYOU – 1st BRUXINFO Day
2024. november 8.
Digital Transformation 2024
2024. november 14.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
chipgyártás félvezető chiphiány chip ai technológia