Figyelmeztetés Brüsszelből: kockázatos a központosított többéves költségvetés
Uniós források

Figyelmeztetés Brüsszelből: kockázatos a központosított többéves költségvetés

Siegfried Muresan, az Európai Parlament vezető tárgyalója elutasította azt az elképzelést, hogy az EU támogatásait a 2028-2034 közötti időszakban összekapcsolják a tagállamok makrogazdasági reformjaival, mivel ez a polgárokra nézve hátrányos következményekkel járhat. Muresan hangsúlyozta, hogy a hagyományos prioritások, mint a területi kohézió és mezőgazdaság mellett új kihívások, például a zöld és digitális gazdaságra való átállás és a védelem fejlesztése is kiemelt figyelmet igényelnek.
A Portfolio, az Euractiv és a Blue Door Consulting közös szervezésű konferenciáján nemcsak megismerheti, de bele is szólhat az uniós kohéziós politika jövőjébe. Találkozzunk szakmai eseményünkön november 8-án!

A következő több éves pénzügyi keret (MFF, ami az EU közös költségvetésének hivatalos neve – a szerk.) tervezésével kapcsolatban Siegfried Muresan, az Európai Parlament vezető tárgyalója, egy interjúban ellenezte, hogy az EU támogatásokat a 2028-2034 közötti időszakban összekössék a tagállamok makrogazdasági reformjaival – írja az Euronews.

Mint arról írtunk, kiszivárgott, hogy az Európai Bizottság a következő ciklusban megszüntetné a költségvetési felosztást a közös agrárpolitika (KAP), a kohéziós támogatások és az új prioritások között, helyette az egész tételt egyetlen alapba rendelné.

Muresan szerint ez tévedés lenne, hiszen a polgárok közvetlenül szenvedhetnének az államok kudarcainak következményeitől, ha a támogatások megvonására kerülne sor.

A tervezett reformtervek mostani kiszivárgása ellenére – amelyek célja a költségvetés egyszerűsítése és rugalmasságának növelése – a tárgyalások csak 2025 nyarán kezdődnek meg – emlékeztet a portál.

Muresan kiemelte, hogy a hagyományos prioritások, mint a területi kohézió és a mezőgazdaság, továbbra is alapvetőek maradnak, ugyanakkor új kihívásokkal is szembe kell nézni, mint a zöld és digitális gazdaságra való átállás, a kutatás és innováció, valamint a védelmi képességek fejlesztése.

E prioritások összehangolása kulcsfontosságú, hiszen a költségvetésnek nemcsak a régi, hanem az új kihívásokra is reagálnia kell. Az EU-nak törekednie kell arra, hogy a forrásokat átláthatóan és hatékonyan használja fel, ezzel biztosítva, hogy a pénz valóban a rászorulókhoz jusson el

– tette hozzá.

A költségvetés emelésével kapcsolatban Muresan óvatos optimistán nyilatkozott. Szerinte a tagállamoknak nem lenne komoly politikai lépés, ha egyszerre akarnának több pénzt az EU-tól, miközben a költségvetést csökkenteni szeretnék.

Úgy véli, hogy a költségvetés növelése kis mértékben reális, de új források megteremtése jelentené a legjobb megoldást a hiányok pótlására.

Muresan hangsúlyozta, hogy a költségvetés új forrásainak bevonása biztosítaná a stabil és előre jelezhető bevételeket, amelyekkel a jövőbeli igények kielégíthetők.

A központi költségvetés ötlete, amelyet az Európai Bizottság javasolt, szintén vitatott téma Muresan számára. Szerinte a helyi és regionális szint szerepének elhanyagolása rossz döntés lenne, mert a decentralizált költségvetés jobban megfelel a helyi igényeknek, és gyorsabb végrehajtást tesz lehetővé.

Emellett figyelmeztetett arra, hogy a központi költségvetés politikai eszközként való felhasználása kockázatos lenne.

A védelem és katonai képességek fejlesztése is kiemelt téma volt Muresan interjújában. Azt állította, hogy a jövőbeni védelemmel kapcsolatos igények jelentősek, és egyetlen költségvetés nem elegendő a szükséges források biztosítására. Hangsúlyozta, hogy az EU költségvetése demokratikus legitimációt és átláthatóságot biztosít, de ez önmagában nem elegendő a védelem területén felmerülő igények kezelésére.

A jövőbeli költségvetés tervezése során Muresan számára elengedhetetlen, hogy az alapvető programok, mint az Erasmus+ és a Horizon Europe, továbbra is világosan és jól láthatóan megjelenjenek.

A védelem mellett a szomszédos országok támogatása is fontos prioritás szerinte, különösen a jelenlegi geopolitikai helyzet tükrében. Mindezek figyelembevételével Muresan úgy látja, hogy egy átfogó és fenntartható költségvetés lehet a válasz a kihívásokra, amelyekkel az EU a jövőben szembesül.

Címlapkép forrása: EU/Európai Parlament

Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Bizottság hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az Európai Bizottság nem vonható felelősségre miattuk.
Holdblog

A két mesterlövész (HOLD After Hours)

Zsiday Viktorral megpróbálunk a marxizmusban, a magyar gazdaságpolitikában és egészségügyben, sőt, Trumpban is valami jót találni. Jó szórakozást! 0:42       Új műsorvezetőnk, Zsiday

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Trump vagy Harris lesz az új amerikai elnök? – Hogy érinti ez a befektetéseinket?
Opening event for the project EUYOU – 1st BRUXINFO Day
2024. november 8.
Digital Transformation 2024
2024. november 14.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Ursula von der Leyen