Borell: Orbán Viktor grúziai útján nem az EU álláspontját képviseli
Uniós források

Borell: Orbán Viktor grúziai útján nem az EU álláspontját képviseli

Hétfőn két napos látogatásra érkezik Orbán Viktor miniszterelnök és több magyar miniszter Georgiába (Grúziába) a hétvégi helyi választások után, amelyek eredményeit mind a georgiai elnök, mind az Európai Unió vitatja. Josep Borrell, az EU külügyi képviselője egyértelművé is tette, hogy a magyar delegáció látogatása, nem az Európai Uniót képviseli.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke október 28-29-én hivatalos látogatást tesz Grúziában, ahol Irakli Kobakhidze grúz kormányfővel tárgyal majd – a helyi kabinet tájékoztatása szerint. A magyar kormány tagjai voltak az elsők a nemzetközi közösségben, akik gratuláltak a Grúz Álom párt október 26-i választási sikeréhez, a kormányfő például még azelőtt, hogy a hivatalos eredmények ismertek lettek volna.

Grúziában a politikai színtér erősen megosztott, ahol a nyugatpárti ellenzék választási csalást emleget, miközben a kormányzó, oroszbarát Grúz Álom győzelmet ünnepel a hétvégi választások után.

Orbán Viktor látogatását nem mindenki nézi jó szemmel Európában:

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az AFP szerint hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor és kormányA nem az Európai Uniót képviseli grúziai útja során.

Borrell egy korábbi, az Európai Bizottsággal közös nyilatkozatában azt közölte, hogy az EU nyugtalanul figyeli a grúziai demokratikus folyamatokat és választási szabálytalanságok kivizsgálást sürgetik, amelyekről nemcsak az ellenzék, de az ország köztársasági elnöke, Szalome Zurabisvili is csalásokról beszél.

Ahogy arról írtunk, az EU és az EB közös nyilatkozatában kiemelte, hogy a szavazás napján feszültséggel teli légkör és szavazatvásárlási kísérletek jellemezték a választási folyamatot, amely sok választó számára félelemmentes szavazást tett lehetetlenné.

A választási megfigyelők aggodalmukat fejezték ki a kampány során elterjedt megfélemlítések, különösen a közszférában dolgozókra gyakorolt nyomás miatt, ami aláássa a közbizalmat és veszélyezteti a választási eljárás átláthatóságát.

Az Európai Unió sürgeti a grúz hatóságokat, hogy független és pártatlan vizsgálatot folytassanak le minden választási visszaélés és szabálytalanság ügyében. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a grúz társadalomban ismét helyreálljon a bizalom a demokratikus folyamatok iránt.

A látogatás eredményeképpen várhatóan újabb geopolitikai kérdések kerülhetnek napirendre az EU-ban, különös tekintettel Grúzia és Magyarország kapcsolataira vonatkozóan, mivel a Grúz Álom nevű párt erősen oroszbarát. Orbán Viktor és Irakli Kobakhidze közös sajtótájékoztatójára kiemelt figyelem irányul majd.

A kritikus brüsszeli hozzáállás előzménye, hogy a soros magyar EU-elnökség első hetében Orbán Viktor miniszterelnök egy békemisszió során több külföldi vezetővel is találkozott, így Volodimir Zelenszkij ukrán, majd Vlagyimir Putyin orosz, később Hszi Csin-ping kínai elnökkel, míg egyeztetett Donald Trump republikánus volt amerikai elnökkel, mostani jelölttel. Az utat több tagállam, az Európai Bizottság is kritizálta amiatt, hogy azokat előre nem egyeztette velük a magyar kabinet, valamint hogy ezeken az alkalmakon a fogadó országok többször is EU képviselőjeként köszöntötték a magyar kormányfőt, amit diplomáciai okok miatt az uniós partnerek nehezményeztek.

Címlapkép forrása: EU

Holdblog

A két mesterlövész (HOLD After Hours)

Zsiday Viktorral megpróbálunk a marxizmusban, a magyar gazdaságpolitikában és egészségügyben, sőt, Trumpban is valami jót találni. Jó szórakozást! 0:42       Új műsorvezetőnk, Zsiday

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Trump vagy Harris lesz az új amerikai elnök? – Hogy érinti ez a befektetéseinket?
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
josep borrell