Az EU közel 365 milliárd forintot különít el, Brüsszel komoly lépésről döntött
Uniós források

Az EU közel 365 milliárd forintot különít el, Brüsszel komoly lépésről döntött

Portfolio
Az Európai Unió több száz millió eurót különített el olyan vállalatok fejlesztésére, amelyek kritikus technológiákkal, például mikrochipekkel és kvantumtechnológiával foglalkoznak. Az új skálázási programot a héten fogják jóváhagyni, és jövőre 300 millió eurós költségvetéssel indul el, majd ennek a többszörösét költik a következő években – számolt be a Politico.
A Portfolio, az Euractiv és a Blue Door Consulting közös szervezésű konferenciáján nemcsak megismerheti, de bele is szólhat az uniós kohéziós politika jövőjébe. Találkozzunk szakmai eseményünkön november 8-án!

A következő három évre tervezett összköltségvetés, az unió jelenlegi pénzügyi keretének végéig, 900 millió eurót (jelenlegi árfolyam 365 milliárd forintot) tesz ki a kritikus infrastruktúrák támogatására.

A program célja, hogy az EU tech vállalkozásait saját forrásokkal támogassa, és csökkentse az Egyesült Államoktól és Kínától való technológiai függőséget.

Az EU új technológiai vezetője, Henna Virkkunen biztosjelölt, célul tűzte ki Európa technológiai „szuverenitásának” visszaállítását.

A program keretében az érintett vállalatok 10 és 30 millió euró közötti tőkeinvesztícióra pályázhatnak, amelynek révén Brüsszel kisebbségi tulajdonrészt is szerezne a vállalatokban.

Az új befektetési alapot olyan cégek számára alakították ki, amelyek már bevontak forrásokat és bizonyítani tudják, hogy további privát befektetők is érdeklődnek irántuk. A következő évre a prioritás a chipek és kvantumtechnológiai vállalatok támogatása lesz.

Az új program kiegészíti a már meglévő „Európai Innovációs Tanács Alapot” (EIC), amely eddig 15 millió euróig terjedő részesedési befektetéseket tett lehetővé. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, az EIC bővítését ígérte következő ciklusában.

A francia SiPearl chiptervező vállalat, amely korábban támogatást nyert az EIC program keretében, most akár újabb befektetést is kérhet Brüsszeltől, ezzel megerősítve technológiai szerepét Európában.

Az EU gyengeségeit a technológiák bevezetésében és a skálázásban egy, az Európai Bizottság által felállított szakértői csoport is hangsúlyozta a Politico szerint. A testület nemrég figyelmeztetést adott ki: szerintük az EU jóval elmarad az Egyesült Államok és Kína mögött az új technológiák kereskedelmi forgalomba hozatalában és terjesztésében. Más jelentések, köztük Enrico Letta és Mario Draghi, Olaszország korábbi miniszterelnökeinek tanulmányai is hasonló problémákat tártak fel, és rámutattak a startupok elégtelen finanszírozási lehetőségeire az EU-ban.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Bizottság hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az Európai Bizottság nem vonható felelősségre miattuk.
Holdblog

A két mesterlövész (HOLD After Hours)

Zsiday Viktorral megpróbálunk a marxizmusban, a magyar gazdaságpolitikában és egészségügyben, sőt, Trumpban is valami jót találni. Jó szórakozást! 0:42       Új műsorvezetőnk, Zsiday

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Trump vagy Harris lesz az új amerikai elnök? – Hogy érinti ez a befektetéseinket?
Opening event for the project EUYOU – 1st BRUXINFO Day
2024. november 8.
Digital Transformation 2024
2024. november 14.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
aratás, búza,gabona