Óraátállítás: vasárnap még tekerni kell, de utána örökre elbúcsúzhatnánk tőle
Uniós források

Óraátállítás: vasárnap még tekerni kell, de utána örökre elbúcsúzhatnánk tőle

Október utolsó vasárnapján ismét visszaállítjuk az órákat egy órával, ezzel véget vetve a nyári időszámításnak. Ez a gyakorlat évtizedek óta zajlik, és bár kezdetben az energiafelhasználás csökkentése volt a cél, az utóbbi években egyre több kutatás igazolja, hogy az óraátállítás nemcsak, hogy kevésbé hatékony energiamegtakarítás szempontjából, hanem kifejezetten káros lehet az egészségre és a közbiztonságra is. Az Európai Parlamentben egy 67 fős képviselői csoport most azon dolgozik, hogy végleg eltöröljék ezt a gyakorlatot, a Bizottság és a Tanács pedig tárgyal a javaslatról.

Magyarországon október 27-én vasárnap hajnali 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órákat. A téli időszámítás hivatalos kezdete a gyakorlatban azt is jelenti, hogy kevesebbet alhatunk egy órával, mivel visszafelé állítjuk az órát, így reggel korábban kezdődik a világos időszak, míg délután hamarabb lesz sötét, legalábbis az óráink relatív adataira figyelve.

Az óraátállítás egészségügyi hatásai

Az óraátállítás biológiai ritmusunkra és alvásciklusunkra gyakorolt negatív hatásai régóta ismertek. A cirkadián ritmus, vagyis a szervezet belső órája szabályozza az alapvető testi funkciókat, beleértve az alvást, az anyagcserét és a hormonok kibocsátását.

A két darab, évenkénti időeltolás megzavarja ezt a rendszert, ami hosszabb távon alvászavarokhoz, szívproblémákhoz, sőt, balesetek számának növekedéséhez vezethet.

A Northumbria Egyetem egy 2017-es tanulmánya szerint az óraátállítás hatásai a bioritmusra „súlyosabbak, mint korábban gondolták,” különösen tavasszal, amikor egy órával korábban kell felkelnünk.

A biológiai ritmus felborulása több egészségügyi problémát is előidézhet:

  • Szív- és érrendszeri betegségek: Az óraátállítás utáni hetekben megemelkedik a szívrohamok száma.
  • Agyvérzések: Finnországban végzett kutatások szerint az óraátállítást követő napokban az agyvérzéses esetek száma is emelkedik.
  • Mentális egészség: Az alvásminőség romlása hangulatzavarokhoz és mentális egészségügyi problémákhoz vezethet, különösen a tavaszi előreállítás után, amikor az alvásveszteség fokozottabb.

Az óraátállítás gazdasági és energiahatékonysági kérdései

Az óraátállítás eredetileg az energiafogyasztás csökkentése érdekében került bevezetésre. Azonban a modern életvitel mellett a valós energiamegtakarítás minimális, sőt, egyes esetekben az ellenkező hatást érik el.

Egy prágai kutatás szerint Szlovákiában az energiafogyasztás éves megtakarítása mindössze 0,8%-ot tett ki a nyári időszámításnak köszönhetően.

Az Egyesült Államokban végzett tanulmányok is arra utalnak, hogy a megtakarítás csupán 1%-os volt, és sok esetben a reggeli órákban keletkező extra energiaigény ellensúlyozza az esti csökkenést. 

Szabó Dezső, a MAVIR forrásoldali üzemelőkészítési osztályvezetője hosszan részletezte az óraátállítás magyarországi gazdasági hatásait a Portfolio Checklist podcastjében.

KÖVESS MINKET

A jövő: Állandó időzóna Európában?

Az időszakos óraátállítás eltörlésére irányuló kezdeményezések fokozatosan erősödnek Európában. Az Európai Parlamentben több képviselő és szakértő sürgeti az állandó időzónák bevezetését. A The Time Use Initiative, egy európai civil szervezet, EU-manifesztumot tett közzé, amely a „természetes idő,” vagyis a napfényhez igazodó időbeosztás mellett érvel. Ennek célja a hosszú távú egészségügyi, gazdasági és környezeti előnyök elérése.

Az óraátállítás egészségügyi, közbiztonsági és gazdasági kockázatai egyre nagyobb figyelmet kapnak, különösen az EU politikai döntéshozói körében. Az egyre növekvő bizonyítékok és közvéleményi támogatás alapján világos, hogy az óraátállítás megszüntetése számos előnnyel járhat, mind egészségügyi, mind gazdasági szempontból. Az állandó időzóna mellett szóló érvek erősek, és várhatóan az elkövetkező években folytatódik az ezzel kapcsolatos vita.

A 2018-as európai bizottsági konzultáció, amelyben 4,6 millió EU-állampolgár vett részt, a válaszadók 84%-a támogatta az óraátállítás megszüntetését.

Az Európai Parlament már 2019-ben támogatta a javaslatot, ám a végső döntést az EU Tanácsának kell meghoznia. Azóta azonban a kérdés elakadt a tagállamok közötti nézeteltérések miatt. Míg a képviselők egy része a téli időszámítás állandósítása mellett érvel, mások inkább a nyári időszámítást választanák, így a megegyezés továbbra is várat magára.

Seán Kelly, ír EP-képviselő szerint „itt az idő, hogy véget vessünk az évenkénti kétszeri óraátállításnak, amely bizonyítottan káros hatással van az egészségre, a közérzetre és a közbiztonságra.” Kelly és több más EP-képviselő Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordult, hogy támogassa az állandó időszámítás bevezetését.

Heteken belül megkezdi második mandátumát az uniós végrehajtó testület élén, és a 26 biztosból álló élcsapat november 4-én kezdődő megerősítő meghallgatása előtt áll az európai parlamenti képviselők előtt.

Az Euronews megkeresésére a Bizottság szóvivője elmondta, hogy a labda még mindig a tagállamokat képviselő uniós Tanács térfelén van, amely még nem alakított ki álláspontot a 2018-as javaslatról.

A Bizottság korábban arra a következtetésre jutott, hogy

a széttagoltság elkerülése mellett a tagállamok dönthetnek a legjobban arról, hogy megtartják-e az állandó nyári vagy téli időszámítást

– mondta a szóvivő.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

A két mesterlövész (HOLD After Hours)

Zsiday Viktorral megpróbálunk a marxizmusban, a magyar gazdaságpolitikában és egészségügyben, sőt, Trumpban is valami jót találni. Jó szórakozást! 0:42       Új műsorvezetőnk, Zsiday

Holdblog

Mit keres ennyi iPhone Kínában?

A patriotizmus megjelenik az okostelefonok piacán is: a fogyasztók szívesen választják a hazait. Az Apple dominálja az észak-amerikai piacokat, míg a Samsung szinte egyeduralkodó Dél-Koreában...

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Trump vagy Harris lesz az új amerikai elnök? – Hogy érinti ez a befektetéseinket?
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
josep borrell