Több százmilliárd forintot vágna a költségvetésen az Európai Tanács, fellázadt a Parlament
Uniós források

Több százmilliárd forintot vágna a költségvetésen az Európai Tanács, fellázadt a Parlament

Portfolio
Egy több mint 1,5 milliárd eurós (600 milliárd forintos) költségvetési vágást javasol 2025-re az Európai Tanács, ami már feszültségforrássá vált az Európai Parlamenttel. A képviselők nem engednének az Erasmus és a Horizon Europe támogatásából.
A Portfolio, az Euractiv és a Blue Door Consulting közös szervezésű konferenciáján nemcsak megismerheti, de bele is szólhat az uniós kohéziós politika jövőjébe. Találkozzunk szakmai eseményünkön november 8-án!

Az Európai Parlament határozottan elutasította az Európai Tanács által javasolt 1,52 milliárd eurós költségvetési csökkentéseket, amelyek olyan kulcsfontosságú programokat érintenének, mint az Erasmus+ és a Horizon Europe

– mondta el Victor Negrescu, az EP költségvetési bizottságának vezető képviselője hangsúlyozva, hogy az EU büdzséjének rugalmasnak kell maradnia, hogy képes legyen kezelni a jövőbeli váratlan eseményeket, és nem szabad, hogy a kamatlábak áldozatává váljon.

A plenáris szavazás megerősítette a Parlament álláspontját a 2025-ös költségvetésről szóló tárgyalások előtt, amelyek november 5-én kezdődnek. A tárgyalások intenzív politikai csatározásokhoz vezethetnek a Parlament és a Tanács között, különösen a posztpandémiás helyreállítási alapok megnövekedett kamatköltségeinek finanszírozása kapcsán – írja az Euronews.

Negrescu szerint a Tanács megszorító javaslatokat tett, amelyek visszafogják az EU programjait, míg a Parlament szerint a fel nem használt forrásokat inkább a polgárok szükségleteinek kielégítésére kellene fordítani, nem pedig visszaadni a tagállamoknak.

A Tanács azonban az óvatosságot és a pénzügyi fegyelmet hangsúlyozza, és figyelmeztetett, hogy nem fogadja el a Parlament minden módosítását. Péter Banai magyar költségvetési miniszter szerint világosan meg kell különböztetni a fontosabb és kevésbé fontos kérdéseket, figyelembe véve az adófizetők terheit.

A három intézménynek november 18-ig kell megállapodnia, hogy év végéig jóváhagyhassák a költségvetést.

Címlapkép forrása: EU

Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Bizottság hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az Európai Bizottság nem vonható felelősségre miattuk.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
magyarorszag-ukrajna-europai-unio-zaszlo