Leforrázta az Európai Parlamentet Várhelyi Olivér programja
Uniós források

Leforrázta az Európai Parlamentet Várhelyi Olivér programja

Portfolio
Az uniós egészségügyi szakértők, akik az elhízás és más krónikus betegségek elleni küzdelemben szigorúbb szabályozásokat vártak, a nemzeti szintű lobbi-tevékenység felé fordulhatnak, miután Várhelyi Olivér, a kijelölt egészségügyi biztos az élelmiszerek és alkoholos italok címkézéséről elég konzervatív álláspontot fogalmazott meg a szabályozás szigorítását váró Európai Parlamentnek.

Várhelyi nem adott egyértelmű választ arra, hogy támogatja-e az elöl található címkék bevezetését, amelyeket a krónikus betegségek – például cukorbetegség, rák és szív- és érrendszeri betegségek – növekvő száma elleni küzdelem eszközeként tartanak számon. A kijelölt biztos szerint „át kell gondolni, hogyan lehetne megváltoztatni a narratívát” az egészségügyi kockázati tényezőkkel kapcsolatban, beleértve az alkoholt és a gazdasági tényezőket is – írja a Politico.

Várhelyi elismerte, hogy a kötelező élelmiszer-információ segíthet a fogyasztóknak az egészségesebb választások meghozatalában, de egy „átfogó megközelítést” javasol, ami uniós szaknyelven nem jogalkotási intézkedéseket jelent.

Ez a megközelítés magában foglalná az élelmiszer-információt, az ételek összetételének módosítását és az egészségtelen élelmiszerek reklámozásának szabályozását.

Noha a kijelölt biztos támogatja a nemzeti szintű erőfeszítéseket az élelmiszer-információ tudatosításának javítása érdekében, nem világos, hogy európai vagy nemzeti szinten kívánja-e folytatni a munkát. Továbbá nem kötelezte el magát az alkoholos italok összetevőire vonatkozó címkézési szabályozás mellett, amelyet korábban már beígértek.

A szociáldemokrata képviselők szerint a kötelező élelmiszer- és alkoholcímkézés bevezetése kulcsfontosságú lenne a krónikus betegségek növekvő arányának kezelésében, és ennek a következő mandátum egyik központi feladatának kellene lennie. EuroHealthNet igazgatója, Caroline Costongs is sürgette egy EU-szintű egységes címkézési rendszer, például a Nutri-Score bevezetését, amely már bizonyítottan hatékony az elhízás és más betegségek elleni küzdelemben.

Az uniós szabályozások jelenleg nem követelik meg a csomagolások elülső részén található táplálkozási információk közzétételét, de 2020-ban a Farm to Fork stratégián belül javaslatot tettek egy uniós szintű kötelező táplálkozási címke bevezetésére.

Azonban ez a munka 2022-ben megakadt, és azóta is késik, részben az iparági lobbik nyomására, különösen Olaszországban, ahol aggódtak, hogy bizonyos élelmiszerek, például a sajt és az olívaolaj rossz minősítést kapnának.

Írország eközben saját kötelező alkoholfogyasztási címkézését vezette be, ami heves iparági ellenállást váltott ki.

Várhatóan Várhelyi Olivért november 6-án fogják megkérdezni az EP képviselői ezekről a kérdésekről, amikor hivatalos meghallgatására sor kerül, mint az egészségügyi és állatjóléti portfolió biztosjelöltje.

Címlapkép forrása: EU

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
magyarorszag-ukrajna-europai-unio-zaszlo