Hatalmas pénzinjekciót ad be Brüsszel, magyar projektek a győztesek között
Uniós források

Hatalmas pénzinjekciót ad be Brüsszel, magyar projektek a győztesek között

Portfolio
Az Európai Bizottság 85 innovatív, nettó zéró kibocsátásra törekvő projektet választott ki, amelyek összesen 4,8 milliárd eurós (közel 2000 milliárd forintos) támogatásban részesülnek az Innovációs Alapból. Magyarországon is lesznek fejlesztések a hatalmas támogatásból.
A Portfolio, az Euractiv és a Blue Door Consulting közös szervezésű konferenciáján nemcsak megismerheti, de bele is szólhat az uniós kohéziós politika jövőjébe. Találkozzunk szakmai eseményünkön november 8-án!

A 2023-as pályázati kiírás keretében először ítéltek meg támogatást különböző méretű tiszta ipari és energiás projektek számára, beleértve a nagy, közepes és kisméretű, valamint kísérleti fejlesztéseket, amelyek a tiszta technológiák gyártására összpontosítanak.

Ez az eddigi legnagyobb pályázati kiírás az Innovációs Alap történetében, amely mostantól összesen 12 milliárd eurós támogatást nyújt, és a támogatott projektek számát 70%-kal növeli.

A kiválasztott projektek 18 országban, köztük Magyarországon is megvalósulnak, és a következő szektorokat érintik: energiaigényes iparágak, megújuló energia, energiatárolás, ipari szén-dioxid-menedzsment, nettó zéró mobilitás (beleértve a tengeri és légi közlekedést), valamint építőipar. A projektek 2030 előtt lépnek működésbe, és az első tíz évük alatt várhatóan 476 millió tonnányi CO2-ekvivalens kibocsátást csökkentenek, hozzájárulva Európa dekarbonizációs céljaihoz és ipari kapacitásának növeléséhez.

A kiválasztott projektek különösen hozzájárulnak az EU következő politikai célkitűzéseinek eléréséhez:

  • Tiszta technológiák gyártása: Az iparági tiszta technológiák gyártására irányuló projektek hozzájárulnak az EU napenergia-gyártási kapacitásának 3 GW-ra, valamint az elektrolizátorok gyártási kapacitásának 9,3 GW-ra történő növeléséhez.
  • Energiaintenzív iparágak: A kiválasztott projektek célja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése az energiaintenzív iparágakban, a megújuló energia integrálása, valamint újrahasznosítási és energiatárolási megoldások fejlesztése.
  • Ipari szén-dioxid-menedzsment: A projektek hozzájárulnak az NZIA célkitűzéséhez, amely évente legalább 50 millió tonna CO2 tárolásáról szól az energiaigényes iparágakban.
  • Megújuló hidrogén: A kiválasztott projektek évente 61 kilotonna megújuló hidrogént állítanak elő, különösen az ipari és közlekedési alkalmazásokban.
  • Nettó zéró mobilitás: A tengeri közlekedésben kibocsátáscsökkentést célzó projektek hajók átalakítását, valamint elektromos és megújuló üzemanyagokat használnak fel. A közlekedési komponensgyártásban is várhatóak kibocsátáscsökkentések.

A támogatott projektek várhatóan 2025 első negyedévében írják alá a támogatási megállapodásokat az Európai Klíma-, Infrastruktúra- és Környezetvédelmi Végrehajtó Ügynökséggel (CINEA). Azok a projektek, amelyek még nem elég érettek a támogatáshoz, az Európai Beruházási Banktól fejlesztési támogatást kaphatnak.

Az Innovációs Alap 2023-as pályázati kiírására 337 terv érkezett, ezek közül 85 projekt kapott támogatást, köztük is. Így a Danube CCS Ventures Kft. projektje, a Danube CCS Ventures Kft. fejlesztése, amelynek célja CO2-leválasztása a biofinomítókból, a megkötött szén-dioxid szállítása és szárazföldi tárolása. Valamint a GEN2HU projektje, amely beépíthető napelempanelek fejlesztésére koncentrál.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Bizottság hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az Európai Bizottság nem vonható felelősségre miattuk.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
IMG_6762