Von der Leyen új paktumot kötött az EP-vel
Uniós források

Von der Leyen új paktumot kötött az EP-vel

Portfolio
Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfő este közös nyilatkozatban ismertették az EP-képviselők jogalkotásban való nagyobb szerepvállalását célzó megállapodás fő irányelveit.
A Portfolio, az Euractiv és a Blue Door Consulting közös szervezésű konferenciáján nemcsak megismerheti, de bele is szólhat az uniós kohéziós politika jövőjébe. Találkozzunk szakmai eseményünkön november 8-án!

A kilenc politikai alapelvet tartalmazó megállapodás az Európai Bizottság és az Európai Parlament közötti 2010-es intézményközi keretmegállapodás felülvizsgálatának alapjait fekteti le, amelyet legutóbb 2018-ban módosítottak – írja az Euractiv.

Az Európai Parlament, amelyet gyakran az EU jogalkotás junior partnerének tekintenek, reméli, hogy az új felülvizsgálattal erőteljesebb ellenőrzést gyakorolhat az Európai Bizottság felett.

Metsola szóvivője szerint a megállapodás célja, hogy „nagyobb ellenőrzést biztosítson a Bizottság felett a Parlament részéről, valamint az Európai Parlament és a Tanács egyenlő bánásmódját biztosítsa”.

A megállapodás részeként a Bizottság vállalja, hogy megerősíti politikai felelősségét, és biztosítja a biztosok jelenlétét a Parlamentben. Jelenleg az EP-képviselők meghívhatják a biztosokat, hogy felszólaljanak a Parlamentben, de nem kötelezhetik őket a megjelenésre. Bár a szabályok ebben nem változnak, a megállapodás „írásos formája garanciát ad arra, hogy a Bizottság elszámoltathatóvá válik” – nyilatkozta Metsola szóvivője.

Egy fontos elem az Európai Bizottság által alkalmazott 122. cikk használatának korlátozása. A cikk lehetővé teszi a Bizottság és a tagállamok számára, hogy vészhelyzeti gazdasági intézkedések esetén a Parlamentet megkerülve hozzanak döntéseket.

A Parlament korábban többször tiltakozott az ellen, hogy a COVID-19 járvány idején és az energiapiaci extraprofit adó esetében is alkalmazták a cikket. Az új megállapodás értelmében a Bizottságnak „átfogó indoklást és információkat” kell nyújtania, ha alkalmazni kívánja ezt a cikket.

Címlapkép forrása: EU

Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Bizottság hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az Európai Bizottság nem vonható felelősségre miattuk.
Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Kasza Elliott-tal

Genuine Parts Co. - elemzés

2020 decemberében elemeztem a céget, akkor került fel a radaromra. Nem mondom, hogy azóta követem, de egy jó ideje már figyelem, két okból: 68 éves osztalékemelési múltja van, ezzel a har

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
IMG_6762