Drámai zuhanás: Európa újabb területen veszíti el vezető szerepét
Uniós források

Drámai zuhanás: Európa újabb területen veszíti el vezető szerepét

Portfolio
Az elmúlt évtizedben Európa részesedése a globális klinikai gyógyszerkísérletekből közel felére csökkent, mivel a gyógyszeripari vállalatok inkább az egyszerűbb szabályozási rendszerek miatt az Egyesült Államokat és Kínát részesítették előnyben – tudta meg a Financial Times iparági forrásokból.

Az Európai Gyógyszergyártók Szövetsége (EFPIA) és az IQVIA adatszolgáltató jelentése szerint az Európai Gazdasági Térségben (EGT) zajló kereskedelmi kísérletek aránya 2013-ban még a világ tanulmányainak 22%-át tette ki, de 2023-ra ez 12%-ra csökkent.

Ugyanebben az időszakban a világ klinikai kísérleteinek száma 38%-kal nőtt. Kína azóta megduplázta a kereskedelmi kísérletek számát, és már a globális összesítés 18%-át teszi ki, míg Észak-Amerika részesedése 26%-ról 23%-ra csökkent, de az Egyesült Államok továbbra is vezető szerepet tölt be.

A jelentés szerint a gyógyszergyártókat visszatartja az EGT bonyolult szabályozási rendszere, amely jelentősen hosszabb időt vesz igénybe a megfelelőség ellenőrzésére, a kísérleti helyszínek felállítására és a betegek toborzására más régiókhoz képest. Nathalie Moll, az EFPIA főigazgatója kijelentette:

Az európai klinikai kísérleteket lassú és széttöredezett kutatási ökoszisztéma akadályozza, és a jelenlegi kezdeményezések nem elegendőek ahhoz, hogy megállítsák és visszafordítsák az elmúlt évtizedben látott hanyatlást.

Spanyolország pozitív kivételt jelent, megelőzve Németországot az európai klinikai kísérletek számában, mivel az iparági beruházások 2012 és 2022 között 479 millió euróról 834 millió euróra nőttek. Az ország új kutatóhelyszíneket létesített és egyszerűsítette az eljárásokat.

A jelentés szerint az EGT-ben végzett kísérletek számának csökkenése miatt 2023-ban 60 000-rel kevesebb beteg vett részt klinikai kísérletekben, mint 2018-ban, ami különösen a rák, neurológia, immunizáció, gyermekgyógyászat és sejt- és génterápiás területeken fájdalmas.

Mario Draghi, volt Európai Központi Bank elnök, szeptemberi jelentésében sürgette az EU-t, hogy harmonizálja a szabályozást és egyszerűsítse a több országot érintő kísérletek kezelését, hogy visszanyerje vonzerejét a globális kutatási beruházások számára.

Az Európai Bizottság 2022 januárjában bevezetett Klinikai Vizsgálatok Szabályozása létrehozott egy egységes portált, amelyen keresztül a szponzorok engedélyeztethetik a vizsgálatokat. A Bizottság szóvivője szerint a következő ciklus egyik prioritása a szabályozás további fejlesztése lesz, hogy fellendítsék az európai klinikai kutatásokat.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Kasza Elliott-tal

Genuine Parts Co. - elemzés

2020 decemberében elemeztem a céget, akkor került fel a radaromra. Nem mondom, hogy azóta követem, de egy jó ideje már figyelem, két okból: 68 éves osztalékemelési múltja van, ezzel a har

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
IMG_6762