Európa beveti titkos fegyverét a globális tech versenyben
Uniós források

Európa beveti titkos fegyverét a globális tech versenyben

Portfolio
Az Európai Bizottság hivatalosan is elindította a Trusted Investors Network (TIN) nevű befektetői hálózatot, amely célja, hogy elősegítse az innovatív mélytechnológiai cégek fejlődését és növekedését Európában. Az EU befektetése az Európai Innovációs Tanács (EIC) Alapján keresztül történik, amely a Horizont Európa kutatási és innovációs program része.

Az első befektetői csoport 71 európai befektetőt foglal magában, köztük kockázati tőkebefektetési alapokat, állami befektetési bankokat, alapítványokat és vállalati kockázati tőkealapokat.

Ezek a befektetők összesen több mint 90 milliárd euró értékű eszközt kezelnek, ezzel kulcsfontosságú szereplőkké válnak az európai deep technology szektor tőkemobilizálásában.

Idén februárban és júniusban Iliana Ivanova, az innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztos befektetőkkel folytatott egyeztetéseket, amelyeken ez az új együttműködési forma is szóba került. A most aláírt charta és a hálózat elindítása ezen konzultációk kézzelfogható eredménye, valamint egy újabb lépés az EIC számára a kockázatos mélytechnológiai cégek finanszírozásának biztosítása érdekében – írja közleményében az Európai Bizottság.

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio november 14-ei Digital Transformation rendezvényén. Részletek és regisztráció itt!

A kezdeményezés elindításával kapcsolatban elmondta, a résztvevők egy Trusted Investors Network Chartát írtak alá, amely közös értékek mentén határozza meg az európai cégek építését és az EIC Alappal való közös befektetést. A hálózat tagjai szorosan együttműködnek majd az EIC támogatásával, hogy fokozzák a befektetéseket és megosszák a legjobb gyakorlatokat a mélytechnológiai szektorba történő befektetések során.

Az EIC Alap eddig közel 1 milliárd eurót fektetett be Európa 251 legígéretesebb startupjába, amelyhez több mint 4 milliárd euró társfinanszírozást vonzott közel ezer befektetőtől, minden 1 euró befektetéshez több mint 4 eurót hozzárendelve.

A Trusted Investors Network tovább erősíti ezeket a társfinanszírozásokat, lehetővé téve a kritikus technológiai területeken működő vállalatok számára, hogy hozzáférjenek a globális versenyhez szükséges nagyobb befektetésekhez.

A hálózat bevezetése az első EIC Scaling Summit része volt, amely először hozta össze az EIC portfóliójából és nemzeti programokból kiválasztott 120 céget, amelyek potenciállal rendelkeznek globális szinten is vezető szerepbe lépni. A csúcstalálkozón 72 új cég csatlakozott a korábbi 48 taghoz az EIC Scaling Clubban, amely 20%-ukat célul tűzi ki „unikornissá” fejleszteni, azaz olyan cégekké, amelyek értéke meghaladja az 1 milliárd eurót.

A hálózat nyitott más hasonló gondolkodású befektetők előtt is, akik az EIC Alap csapatával léphetnek kapcsolatba egy dedikált e-mail címen keresztül. Az EIC Alap 2021-2027 között több mint 500 vállalatot kíván támogatni, és már 251 vállalatba fektetett be, további 241 pedig a befektetési folyamat előkészítés alatt áll.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Bizottság hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az Európai Bizottság nem vonható felelősségre miattuk.
Holdblog

Bepillantás a képzelt jövőbe

Nem tudjuk, mit hoz a jövő, de a jelenlegi trendek alapján nem sok jóra számíthatunk. A klímaváltozás ellen nem igazán teszünk, a műanyaghulladék beterít minket,... The post Bepillantás a k

Holdblog

Apám, a Bitcoint mivel magyarázod?

Vendégünk Szabó Dávid, témáink szerteágazók, szívünk vidám. Jó szórakozást! 0:45       A pénz erózió 13:10     A bitcoint mivel magyarázod, apám? 25:20     És mi van a tö

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy változás jön a rezsicsökkentésben, több százezer háztartást érint majd
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
költségvetés-árfolyam-deviza-font-gazdaság-külkereskedelem-pénz-pénzügy-valuta