Beboríthatja az EU-t a nagy közös adósságterv
Uniós források

Beboríthatja az EU-t a nagy közös adósságterv

Az Európai Unió helyreállítási és ellenállóképességi terve, valamint az Ukrajnának nyújtott hitelek mögötti közös adósságkibocsátások egyre égetőbb problémát jelentenek az uniónak.

Az Európai Unió NextGenerationEU programja, amelyet Ursula von der Leyen az „Európai Unió történelmi megállapodásaként” mutatott be 2020-ban, úttörő lépés volt az uniós gazdasági integráció terén. A program célja, hogy a Covid-járvány gazdasági hatásaival küzdő tagállamok számára akár 724 milliárd euró értékben biztosítson támogatásokat és hiteleket a helyreállítási és ellenállóképességi eszközön (Recovery and Resillience Fund – RRF) keresztül. Ez jelentős előrelépést jelentett az EU központosított hitelfelvételi tevékenységeiben, amely során az Európai Bizottság eddig több mint 450 milliárd euró hitelt vett fel.

Azonban a közelmúlt eseményei rávilágítanak arra, hogy az ilyen méretű hitelfelvételek komoly kihívásokat jelentenek mind az uniós adósságkezelés, mind a pénzügyi elszámoltathatóság terén. Az Európai Számvevőszék legfrissebb, 2023-as jelentése alapján a NextGenerationEU központi eleme,

a helyreállítási alap kifizetéseinek egyharmada nem felelt meg a szabályoknak. Emellett számos példát találni a források rossz felhasználására, pazarló projektekre, valamint korrupcióra.

Az RRF egyik alapvető problémája az összetett irányítási rendszer, amely szerint a tagállamoknak előre meghatározott mérföldköveket kell teljesíteniük a támogatások igényléséhez. A gyakorlatban azonban ezek a mérföldkövek gyakran nem egyértelműek, ami az ellenőrzések során is kiderült.

Az Európai Bizottság ugyan szuverén kibocsátóként szeretne fellépni, de hitelfelvételi képességei hosszú távon továbbra is kérdésesek. Bár a végrehajtó testület rugalmasabb hitelfelvételi stratégiát vezetett be 2021 óta, az adósságkezelés költségei jelentősen megnőttek 2022-ben, ami miatt kétszer is módosítani kellett az uniós költségvetést a kamatfizetések fedezése érdekében.

A többéves pénzügyi keret (MFF) középtávú felülvizsgálata során különítették el a kamatfizetések forrásait, hogy védjék a többi kiadási prioritást.

Emellett az uniós hitelek, köztük a Covid-járvány során nyújtott SURE program és az Ukrajnának biztosított pénzügyi segítség, újabb hosszú távú kockázatot jelentenek az EU költségvetésére. A legutóbbi, Ukrajnának nyújtott hitelek olyan kockázatokat hordoznak, amelyekre már nem volt elegendő fedezet az uniós költségvetésben, így ezek a hitelek a tagállamok kötelezettségei közé kerültek – írja az EUObserver.

Ukrajna több mint 33 milliárd eurós tartozása csak 2033 környékén válik esedékessé, de valószínű, hogy egy részét el kell majd engedni.

Az EU hitelfelvételi tevékenysége jelentős kockázatokat teremtett a közösség pénzügyeire, és a Bizottságnak még sokat kell tennie, hogy hiteles adósságkezelőként erősítse pozícióját.

Ahogy arról írtunk, az RRF esetében nemcsak a közös adósság duzzadása jelentett problémát: az első három évben nagyon lassan indultak meg a program kifizetései, ami csak idén nyáron gyorsult be, és már a források 40 százalékát megkapták a tagállamok. Azonban így is probléma lehet a 2026 nyári határidőből, amíg az összes támogatott projektet készre kellene befejezni.

Címlapkép forrása: EU

Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Bizottság hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az Európai Bizottság nem vonható felelősségre miattuk.
Holdblog

Bepillantás a képzelt jövőbe

Nem tudjuk, mit hoz a jövő, de a jelenlegi trendek alapján nem sok jóra számíthatunk. A klímaváltozás ellen nem igazán teszünk, a műanyaghulladék beterít minket,... The post Bepillantás a k

Holdblog

Apám, a Bitcoint mivel magyarázod?

Vendégünk Szabó Dávid, témáink szerteágazók, szívünk vidám. Jó szórakozást! 0:45       A pénz erózió 13:10     A bitcoint mivel magyarázod, apám? 25:20     És mi van a tö

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Képességei határán billeg Oroszország? Beindult az orosz hadigépezet, egy kijózanító jelentés árnyalja a Kreml helyzetét
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kína-huawei-tajvan-per-szabadalom-chipgyártó